Vlada Roberta Goloba (arhivska slika). Foto: BoBo
Vlada Roberta Goloba (arhivska slika). Foto: BoBo

Politiko čaka zahtevna druga polovica leta, je za Radio Slovenija poročala novinarka Nataša Mulec. Ko gre za reforme, je vladi od vseh na začetku leta napovedanih ciljev ostala le zdravstvena reforma, ki ji zdaj tudi zaradi denarja, ki bo potreben za obnovo po avgustovskih poplavah, kaže bolj slabo.

Že v torek namerava koalicija na pristojnem odboru, kot napoveduje, preložiti obravnavo prvega ukrepa zdravstvene reforme, in sicer zakona o digitalizaciji zdravstva, ki bi v sistem, kot si je zamislil odslovljeni Danijel Bešič Loredan, vnesel transparentnost. Čaka se tudi na odločitev predsednika vlade Roberta Goloba o nasledniku Bešiča Loredana. Kdo bo novi minister za zdravje, je glede na zastavljen cilj vlade, da bo izpeljala zdravstveno reformo, pomembno vprašanje, saj bo moral vlivati upanje, da bo nalogi kos.

Pestro na strankarskem parketu

Pestro pa bo v drugi polovici leta tudi na strankarskem parketu. V Levici so izbrali novo vodstvo, Luko Mesca je zamenjala Asta Vrečko. V ponedeljek in torek bo potekala klavzura NSi-ja, krščanske demokrate pa jeseni čaka še programski kongres. Klavzuro morajo izpeljati tudi v SD-ju, ki so jo zaradi julijskih ujm prestavili na jesen, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Dela v državnem zboru

Parlamentarne počitnice so se začele 16. julija in trajajo do 31. avgusta. V tem času ni rednih zasedanj DZ-ja in delovnih teles. V poslopju parlamenta pa so v tem času potekala slikopleskarska dela v vrednosti 80.000 evrov, prenovili so razsvetljavo in pode v posameznih prostorih, za kar bo DZ skupno odštel 72.000 evrov, so pred začetkom počitnic v DZ-ju navedli za Slovensko tiskovno agencijo.

Vlada ima na dnevnem redu tudi nadaljevanje odprtih pogajanj s sindikati javnega sektorja o reformi. Že nekaj časa je jasno, da denarja za reformo javnega sektorja, ki bi se izvedla prej kot v treh letih, ni. Denar, ki bo potreben za škodo po poplavah, pa dogovor še oddaljuje.

Jesenskega seznama še ni konec. Vlada bo morala bolj podrobno spremljati in tudi najti rešitve v primeru morebitnega poslabšanja gospodarskih razmer. Nekateri kazalci namreč kažejo na ohlajanje gospodarstva. Od inflacije pa so izčrpane tudi denarnice prebivalstva.

Zaradi vsega povedanega je pričakovati, da bo priprava proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti trd oreh za vlado, saj bo veliki večini ministrstev klestil porabo. Zagotovo pa bo največji preizkus za vlado priprava nadaljnjih ukrepov za sanacijo škode zaradi poplav, vetra in plazov. Premier Golob zakon o obnovi napoveduje za konec meseca. Pomembno bo predvsem, kako se bodo sprejeti ukrepi uresničevali na prizadetih območjih in kako hitro bo pomoč prišla do ljudi.

Torej, za vlado veliko dela v prihodnjih mesecih, pri čemer pa ne gre spregledati, da bodo junijske evropske volitve, najverjetneje že konec leta tudi v domačo politiko spet vnesle izrazitejši politični boj za glasove volivcev, je še poročala Mulčeva.