Vlasta Nussdorfer je sicer vrhovna državna tožilka in predsednica Belega obroča, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj. Foto: BoBo
Vlasta Nussdorfer je sicer vrhovna državna tožilka in predsednica Belega obroča, društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj. Foto: BoBo

"Predsednik republike me bo predlagal kot kandidatko za varuhinjo človekovih pravic. Ponudbo štejem kot veliko zaupanje in upam, da bom to tudi upravičila," je po poročanju časnika Večer dejala Nussdorferjeva.

Vrhovna državna tožilka in predsednica društva Beli obroč je dodala še, da se je pripravljena tudi predstaviti poslankam in poslancem v posameznih poslanskih skupinah, če jo bodo ti na razgovor povabili.

Pahor je prejšnji teden z vodji poslanskih skupin in predstavniki narodnih skupnosti začel posvetovanja o kandidatih za novega varuha človekovih pravic, saj se bo mandat zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek - Travnik iztekel februarja. H kandidaturi za varuha človekovih pravic je spodbujal pravnika Mira Cerarja - ta se mu je zahvalil, a dejal, da lahko več koristi stori drugje.

Nussdorferjeva se je v preteklosti za mesto varuhinje človekovih pravic sicer že potegovala, a ga je takrat dobila zdajšnja varuhinja Zdenka Čebašek Travnik.

V uradu predsednika pojasnjujejo, da uradnega predloga sicer še ni, je pa Pahor poslal pismo vodjem poslanskih skupin, naj se v dveh dneh opredelijo do predloga. Da je Pahor dopis, da je njegova izbira Nussdorferjeva, že poslal poslanskim skupinam, so potrdili tudi v stranki SLS.