Produkcija RTV Slovenija bi se z vladno uredbo znašla v hudih težavah. Foto: MMC RTV SLO
Produkcija RTV Slovenija bi se z vladno uredbo znašla v hudih težavah. Foto: MMC RTV SLO


Z RTV Slovenija so sporočili, da jim je direktorat za medije sporočil, da sprememb na področju sklepanja pogodb ne bo do izvedbe rebalansa proračuna. "Ker je bilo medijem večkrat neformalno sporočeno, da bo javni zavod RTV Slovenija izvzet iz sklepa vlade o omejitvi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb, je bilo za RTV Slovenija današnje sporočilo neprijetno presenečenje," so zapisali.

Natančno analizo posledic nadaljnje prepovedi, vključno z informacijami, katere oddaje ne bodo več mogoče, bodo poslali v ponedeljek, dodajajo. Predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič ob tem pojasnjuje, da je bilo rečeno, da bo prepoved brez izjem do rebalansa veljala le za proračunske uporabnike, RTV Slovenija pa bi bil izvzet.

Jurančič je dejal, da če sklep velja tudi za RTVS, želijo o tem pisno potrditev. Ob morebitni potrditvi načrtujejo vložitev tožbe proti vladi in pripravo drugih interesnih akcij.

Kamposova računa na zdrav razum
Z Regionalnega RTV-centra Koper pa so sporočili, da bo ukrep močno prizadel slovenski program TV Koper, saj številne oddaje nastajajo s pomočjo sodelavcev, ki imajo sklenjene avtorske pogodbe. "Predvsem pa ukrep pomeni hud udarec za tiste oddaje, s katerimi izpolnjujemo zakonsko dolžnost oziroma eno temeljnih poslanstev naše televizije - oddaje za Slovence v Italiji," je zapisala odgovorna urednica Barbara Kampos.

Ob tem dodaja, da bodo posledice ukrepa vidne že v nedeljo, 1. aprila, ko bi morale začeti veljati nove avtorske pogodbe. Sama še vedno upa, da bosta "prevladala zdrav razum in uvid v razsežnosti vseh posledic, ki bi jih prinesla uveljavitev vladnega ukrepa".