Na delovnem sodišču je podobnih odškodninskih tožb v pravdnem postopku še več sto. Foto: BoBo
Na delovnem sodišču je podobnih odškodninskih tožb v pravdnem postopku še več sto. Foto: BoBo

V sodnem postopku se je izkazalo, da narava mednarodnih misij ne omogoča tedenskega počitka oziroma dela prostega dne, zato je sodišče vojaku prisodilo nekaj več kot 5.200 evrov odškodnine. Po pravnomočnosti sodbe, pravijo v sindikatu, bo država vojaku, ki je pred petimi leti šest mesecev služil na Kosovu, dolžna več kot 7.000 evrov.

Trditve sindikata, da določbe o odgovornosti poveljujočih za zagotavljanje tedenskega počitka na misijah še ne pomenijo, da imajo vojaki na misijah dejansko tedensko prost dan, se tako vedno bolj izkazujejo za pravilne.

Na razplet tožb čaka še več sto vojakov
Obenem v sindikatu opozarjajo, da je "neizpodbitno dejstvo", da na mednarodnih operacijah in misijah ni mogoče tedensko zagotavljati zakonsko določenih nepretrganih 24 ur počitka brez vseh obveznosti. Pri večini operacij in misij gre namreč za vojna območja, kjer vojak ne more opustiti varnostnih in drugih ukrepov. Ravno zaradi tega so obrambnemu ministrstvu in generalštabu že večkrat ponudili rešitev te problematike s kolektivno pogodbo. Vendar pa pristojni po njihovih navedbah vztrajajo, da pripadniki Slovenske vojske pravice do kolektivne pogodbe nimajo.

"Tudi več milijonov odškodnine očitno ne premakne miselnosti, da morajo vojaki spoštovati ukaze brez pravic iz delovnega razmerja, kot jih imajo drugi državljani," poudarjajo v sindikatu. Veliki zneski odškodnin so bili po navedbah sindikata izplačani več sto pripadnikom že pred sprejetjem zakona o službi v Slovenski vojski. Na delovnem sodišču je sicer podobnih odškodninskih tožb v pravdnem postopku še več sto.