Na čelo najštevilnejšega bataljona v sestavi Slovenske vojske prvič prihaja ženska pripadnica. Foto: MMC RTV SLO
Na čelo najštevilnejšega bataljona v sestavi Slovenske vojske prvič prihaja ženska pripadnica. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija dobila prvo poveljnico

Ker dozdajšnji poveljnik 74. motoriziranega bataljona podpolkovnik Leon Holc odhaja v poveljstvo sil, kjer bo kmalu odšel na misijo v Afganistan, je na slovesnosti v vojašnici generala Maistra v Mariboru poveljevanje bataljonu prevzela podpolkovnica Alenka Petek.

Žensk je v stalni sestavi Slovenske vojske okoli 15 odstotkov, a redke prevzemajo tako visoke položaje. Podpolkovnica bo tudi prva ženska, ki prevzema svarune. To bojno vozilo, težko 25 ton, bo zdaj njeno službeno vozilo, je za TV Dnevnik poročala Ana H. Bučar.

"Želja po preseganju svojih mej"
Za vojsko se je odločila že v otroštvu in v službi domovine je zadnjih 15 let. Za TV Slovenija je povedala, da jo privlači "želja po preseganju svojih mej, preizkušanje, kaj je mogoče, kaj lahko dosežem". V motorizirani bataljon, ki šteje 700 vojakov in vojakinj, prihaja iz 72. brigade, kjer je opravljala delo načelnice štaba poveljstva brigade, za njo je tudi misija na Kosovu.

"Do zdaj večjih težav, zato ker sem ženska, nisem imela oziroma tudi če sem jih imela, jih nisem imela jaz, ampak so jih imeli drugi, ne da bi jaz vedela," pravi in dodaja, da težav ne pričakuje niti na novem položaju.

Slovenija dobila prvo poveljnico