Na Morsu imajo za odpravljanje posledic poplav ves čas v pripravljenosti ustrezno število pripadnikov, je dejal minister za obrambo Veber. Foto: BoBo
Na Morsu imajo za odpravljanje posledic poplav ves čas v pripravljenosti ustrezno število pripadnikov, je dejal minister za obrambo Veber. Foto: BoBo
Veber meni, da bi veljalo razmisliti o tem, kako bi v intervencije oziroma v odpravljanje posledic naravnih nesreč vključili tudi inženirski bataljon Slovenske vojske. Foto: BoBo

Minister za obrambo Janko Veber je po sestanku s člani pristojnega odbora DZ-ja dejal, da bodo skušali predstavniki civilne zaščite župane čim bolje seznaniti z ukrepanjem ob morebitnih naravnih nesrečah in z vključevanjem pripadnikov Slovenske vojske v intervencije.

Minister je sicer izrazil zadovoljstvo z vključevanjem pripadnikov Slovenske vojske v odpravljanje posledic poplav. Kot je pojasnil, imajo v ta namen ves čas v pripravljenosti ustrezno število pripadnikov, poveljnik civilne zaščite pa jih o potrebi obvesti takoj, ko dobi zaprosilo z lokalne ravni.

Župane se bo seznanjalo, kako ukrepati
Na ogroženih območjih pa je v zadnjih dneh kljub temu zgodilo, da je bila aktivacija vojakov izvedena šele tedaj, ko so bili gasilci že izjemno izčrpani. V prihodnje bodo zato skušali župane čim bolje seznaniti o tem, kako je treba ukrepati ob naravni nesreči, in o vključevanju pripadnikov Slovenske vojske v odpravljanje posledic poplav.

Veber je izpostavil še, da bi veljalo v prihodnje razmisliti o tem, kako bi v intervencije oziroma v odpravljanje posledic naravnih nesreč vključili tudi inženirski bataljon Slovenske vojske.

Potreben dialog pri pripravi zakona o obrambi
Sogovorniki so na sestanku razpravljali tudi o drugih aktualnih vprašanjih, povezanih z obrambnim resorjem. Izpostavili so pomen dialoga pri pripravi zakona o obrambi, ki potrebuje dvotretjinsko parlamentarno večino, in spregovorili o srednjeročnih načrtih razvoja vojske. Veber je članom odbora pojasnil, da so v koordinaciji z drugimi ministrstvi ohranili nujno medicinsko pomoč v sistemu vojske in policije.

Predsednik odbora za obrambo Peter Vilfan je izrazil zadovoljstvo s predstavljenim delovanjem obrambnega sistema in širino obveznosti in nalog, ki jih zajema obrambni sistem. Med obravnavanimi temami je izpostavil tudi problematiko statusa vojakinj in vojakov ter njihovega prehoda v civilno življenje ob koncu vojaške kariere.

Rabljena ameriška vozila "za zaščito življenj"
Minister Veber je komentiral tudi pridobitev rabljenih vojaških šestkolesnih oklepnikov, ki jih bodo z novim letom ZDA odstopile Sloveniji, kar sicer ne bo brez stroškov. Kot je dejal, gre za opremo, ki je namenjena zaščiti pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju mednarodnih operacij in misij. "Gre za varnost, gre za zaščito življenj," je poudaril Veber, ki ni izključil tudi možnosti uporabe vozil za zaščito in reševanje.