Kratica MRAP pomeni Mine-Resistant Ambush Protected, torej gre za vozila, odporna proti eksplozijam min in napadom iz zasede. Vozil je več tipov, na sliki je model cougar med testiranjem. Foto: Obrambno ministrstvo ZDA
Kratica MRAP pomeni Mine-Resistant Ambush Protected, torej gre za vozila, odporna proti eksplozijam min in napadom iz zasede. Vozil je več tipov, na sliki je model cougar med testiranjem. Foto: Obrambno ministrstvo ZDA

Ameriška vojska deli svoje odsluženo premoženje: sedem vozil MRAP, ki jih uporablja v Afganistanu, bo z novim letom dobila Slovenska vojska. Sedem šestkolesnikov je v času, ko so jih kupili Američani, stalo nekaj več kot štiri milijone evrov, po štirih ali petih letih, kolikor so stara, naj bi njihova vrednost znašala milijon šesto tisoč evrov.

"ZDA s tem dejansko svojim zaveznikom nudijo možnost nabave vojaške opreme, ki je bila razvita za potrebe operacij v Afganistanu in Iraku in je zdaj po umiku ZDA z obeh bojišč postala presežek, podobno kot se je dogajalo v Vietnamu," je pojasnil obramboslovec Klemen Grošelj.

Američani odvečno opremo po načelu 'v stanju, kakršnem je, in na lokaciji, kjer je', podarjajo več državam. Med drugim so 212 podobnih vozil letos že podarili Hrvaški. Vozila bodo namenjena enoti Slovenske vojske za odstranjevanje neeksplodiranih sredstev, pravijo na ministrstvu za obrambo.

"Postavlja se vprašanje, kaj Slovenska vojska pridobi. Nekako tvegano je. V večini primerov druge države poskušajo vendarle kupovati bolj večnamenska sredstva, opremo in tehniko. Tu pa gre za visoko specializirano, skoraj enonamensko vojaško opremo, ki jo bo težko uporabljati v kakšnih drugih pogojih," je povedal Grošelj.

In čeprav gre za dar, brez stroškov ne bo šlo. Za načrtovani prevoz vozil je ministrstvo za obrambo že plačalo 360 tisoč evrov, v prihodnjem letu naj bi za vozila plačali še davek v vrednosti petine od ocenjene vrednosti - še približno 400.000 evrov. Stroški vzdrževanja pa bodo ocenjeni po prevzemu vozil.

Ameriška denarna pomoč
"Nikakor pa to ni darilo in ne bo brezplačno, čeprav se trenutno stroški pokrivajo iz različnih programov in pomoči, ki jih nudi ameriško obrambno ministrstvo. Upoštevati je treba, da bodo vozila imela neko življenjsko dobo, in v tem času jih bo treba obnavljati, vzdrževati, delati kot z vsako drugo vojaško opremo," je še povedal obramboslovec.

Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska bosta o donaciji več povedala več, ko bo iz Afganistana prispela.