Izraz
Izraz "think tank" oziroma možganski trust je že nekaj časa uveljavljen za inštitute, raziskovalne centre, nevladne organizacije in druge skupine strokovnjakov - gre za javne znanstvenoraziskovalne ustanove, ki analizirajo, a hkrati tudi oblikujejo politične agende, strokovno seznanjajo javnost in delujejo kot nekakšen most med akademsko in vladno sfero. Voljč zatrjuje, da bo tudi Act tank zgolj to, ne pa nova politična stranka. Foto: BoBo

Na skorajšnjem prvem posvetu bodo skrbno izbrani udeleženci - gre za 150 znanstvenikov, kulturnikov, publicistov, politikov in gospodarstvenikov različnih političnih prepričanj - razpravljali o prihodnosti v Sloveniji. Se rojeva nova politična stranka?

Voljč zatrjuje, da Act tank ne pomeni nove politične stranke. Kot je dejal, tudi ne gre za kakršnokoli alternativo obstoječim strankam ali zdajšnji vladi. "Je pa poskus odprtega dialoga, ki je usmerjen v prihodnost, ne v preteklost, in kjer bi lahko skupaj ocenili, kaj je tisto, kar nas združuje, katere so tiste skupne točke, ki jih imamo, in predvsem, kako iskati več skupnih točk za prihodnost, da bo v tej državi enkrat bolje," je pojasnil.

Skratka, kot je razumeti nekdanjega bankirja, bo Act tank nekakšna pobuda, v kateri bodo uveljavljeni strokovnjaki z različnih področij razpravljali o skupnih ciljih in prioritetah naše države. Med drugim o družbeno zahtevnih temah, ki razdvajajo državljane, kot je na primer privatizacija.

Različna politična usmerjenost vabljenih na posvet
Act tank je tako še eno v vrsti civilnih družbenih gibanj, s tem da sta Forum 21 in Zbor za Republiko bolj ali manj politično definirana, medtem ko bo Voljčeva iniciativa politično nevtralna, vsaj sodeč po različni politični usmerjenosti vabljenih na posvet.

Kar bi lahko zmotilo kritične, je dejstvo, da naj bi v skladu z novim gibanjem družbeno krizo v naši državi lahko reševali izključno izbranci - ekskluzivizem je namreč s strogo osebnimi vabili zagotovljen.