Če bi bile volitve jutri, bi največ glasov zbral SDS, zatem Pozitivna Slovenija in za njo SD. Foto: MMC RTV SLO
Če bi bile volitve jutri, bi največ glasov zbral SDS, zatem Pozitivna Slovenija in za njo SD. Foto: MMC RTV SLO

Na četrtem mestu bi se po rezultatih ankete, ki je bila opravljena za Dnevnik in POP TV, znašla stranka SLS s 5,7-odstotno podporo vprašanih, sledile pa bi ji stranka NSi s štirimi odstotki, DeSUS z 2,6 odstotka in Lista Virant, ki bi jo podprlo 1,2 odstotka sodelujočih v anketi. Med anketiranimi je bilo 2,6 odstotka takšnih, ki bi volili druge stranke. Glede na rezultate ankete Ninamedie, opravljene v januarju letos, je podpora zrasla strankam SDS, SD in NSi, nižji odstotek glasov volivcev pa bi dobile stranke DeSUS, SLS, PS in Lista Virant.

Veliko anketirancev še brez ocen vlade
Delo nove slovenske vlade kot uspešno ocenjuje 25 odstotkov sodelujočih, 28,2 odstotka jih meni, da vlada svoje delo opravlja neuspešno, kar 46,8 odstotka pa jih je na vprašanje o uspešnosti vlade odgovorilo z "ne vem". Več kot polovica vprašanih meni, da nova vlada ne bo sposobna uresničiti obljub o desetodstotnem zmanjšanju javne porabe, povečanju števila delovnih mest z znižanjem davkov podjetnikom in o kadrovanju "po sposobnostih in osebnem poštenju".

Avtorji ankete ugotavljajo, da je velik odstotek vprašanih, ki ne vedo, kako bi ocenili delo nove vlade, razumljiv, saj je merjenje javnega mnenja zajelo šele prvi teden delovanja vlade Janeza Janše, ko ta razen prevzemanja ministrstev in nekaterih kadrovskih menjav ni sprejela drugih pomembnejših odločitev.

Najbolj priljubljeni politiki so ...
V anketi so med drugim na petstopenjski lestvici merili tudi priljubljenost slovenskih politikov. Po tovrstnem merjenju so bili v februarju prav vsi slovenski politiki razen mariborskega župana Franca Kanglerja ocenjeni bolje kot v preteklem mesecu. Na čelu razpredelnice z oceno 3,79 tako kot januarja vodi predsednik države Danilo Türk, sledijo pa mu Borut Pahor, Janez Potočnik, Radovan Žerjav, Zoran Janković, Lojze Peterle, novinec na lestvici Dejan Židan, Jelko Kacin, Milan Zver in Janez Janša na desetem mestu.

Nekdanji premier Borut Pahor na drugem mestu je ocenjen precej bolje kot prejšnji mesec. Avtorji ankete ugotavljajo, da je Pahor neke vrste "medijski fenomen", saj ga je javno mnenje še pred nekaj meseci skoraj izbrisalo iz lestvice najbolj priljubljenih politikov, v decembru se je že uvrstil na deseto mesto te lestvice, v prvih dveh mesecih tega leta pa se je zasidral na drugem mestu med najbolj priljubljenimi politiki.