Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša o rezultatih dela sodišč. Foto: BoBo
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša o rezultatih dela sodišč. Foto: BoBo
Masleša po obisku sodišč zadovoljen

V nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa traja povprečno reševanje zadev celo samo tri mesece. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je ta mesec obiskal vsa sodna okrožja v državi, da bi se prepričal, kako poteka uresničevanje zaveze in kje so morebitne ovire. Danes bo predstavil ugotovitve s teh obiskov.

Polletni rezultati so dobri
Polletni rezultati dela sodišč so dobri, so ugotovili na vrhovnem sodišču. Sodišča so s prenovo poslovnih procesov samo letos povprečni čas za reševanje pomembnejših zadev skrajšala za en mesec.
Gospodarske zadeve so na primer na okrožnih sodiščih konec leta 2011 rešili v dobrih 15 mesecih, avgusta letos pa se je ta čas skrajšal na 11 mesecev. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša pa napoveduje še nadaljnje izboljšanje stanja.

Projekt Triaža
Za dosego cilja si sodišča med seboj pomagajo, prav na vseh sodiščih pa so uvedli tudi projekt Triaža. Na vrhovnem sodišču sicer opozarjajo, da nadaljevanje teh izboljšav ogroža predlog proračuna za prihodnji dve leti.
Potrebujejo dodatne milijone
Zato so pripravili alternativni predlog proračuna in ga poslali vladi. Za prihodnje leto bi potrebovali dodatnih 7,5 milijona evrov, za leto 2015 pa dodatna dva milijona evrov, pojasnjuje generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko.

Nižanje stroškov ni mogoče
Kot namreč menijo na vrhovnem sodišču, nižanje stroškov ni več mogoče, ne da bi ogrozili zdajšnjega dela sodišč. Več rešenih zadev pomeni tudi višje stroške poslovanja.

Masleša po obisku sodišč zadovoljen