Programski svet RTV Slovenija je leta 2014 imenoval Natašo Pirc Musar na mesto generalne direktorice zavoda, a je pozneje programski svet svojo izbiro razveljavil in imenoval Marka Fillija. Foto: BoBo
Programski svet RTV Slovenija je leta 2014 imenoval Natašo Pirc Musar na mesto generalne direktorice zavoda, a je pozneje programski svet svojo izbiro razveljavil in imenoval Marka Fillija. Foto: BoBo

Kot je znano, je bila leta 2014 Nataša Pirc Musar izbrana za generalno direktorico Radiotelevizije Slovenija, a je pozneje programski svet zavoda izbiro razveljavil, ker je glasoval tudi član programskega sveta, ki za članstvo v organu ni izpolnjeval zakonsko določenih pogojev. Po spremembah v sestavi programskega sveta pa je programski svet za generalnega direktorja imenoval Marka Fillija.

Po odločitvi delovnega in socialnega sodišča, ki je razveljavilo sklep o imenovanju Marka Fillija na mesto generalnega direktorja in zadnji odločitvi vrhovnega sodišča, je po poročanju STA s tem po sodni poti pravnomočno sklenjeno, da je bilo imenovanje Pirc Musarjeve pravilno in je torej poznejše imenovanje Marka Fillija na to mesto nezakonito.

RTV: Vrhovno sodišče ni odločilo o generalnem direktorju
Pri RTV Slovenija ob tem poudarjajo, da vrhovno sodišče ni odločilo nič takšnega. "RTV Slovenija je s predlogom za dopustitev revizije na Vrhovnem sodišču želela vsebinsko odločitev predvsem o vprašanju, ali o generalnem direktorju lahko glasuje programski svetnik, ki za članstvo v organu ne izpolnjuje zakonskih pogojev, kar se je zgodilo ob imenovanju Nataše Pirc Musar za generalno direktorico. Vrhovno sodišče je sklenilo le, da o tem ne bo vsebinsko odločalo, ker ne gre za pomembno pravno vprašanje, s tem pa tudi ni odločilo o vsebini spora ali celo o generalnem direktorju, kot zdaj zavrnitev predloga za dopustitev revizije skuša prikazati Pirc Musarjeva."

Zavrnitev predloga pa "ne spremeni dejstva, o katerem Nataša Pirc Musar ves čas molči: da je bil sklep o njenem imenovanju z dne 8. aprila 2014 naknadno odpravljen, s tem pa tudi njegovi pravni učinki. To je potrdilo več pravnikov in odvetnikov v svojih pravnih mnenjih, s katerimi je bil seznanjen tudi Programski svet. Ta odločitev je postala pravnomočna v ločenem sodnem postopku, zadnja odločba Višjega sodišča pa tega ni spremenila. Tako ostaja dokončno in pravnomočno dejstvo, da Nataša Pirc Musar ni generalna direktorica, prav tako pa mandata generalnega direktorja nima več Marko Filli," še sporočajo iz zavoda.

Pirc Musarjeva želi pravno pravilno zaključiti zgodbo
Pirc Musarjeva je po zavrnitvi zahtevka za revizijo javnosti sicer sporočila, da je mesto generalne direktorice ne zanima več. Po njenem mnenju je napočil čas za zaključek zgodbe, kjer pa bo vztrajala pri pravno pravilni razrešitvi zadeve. "Pričakujem, da bo Programski svet z mano nemudoma vzpostavil dejansko komunikacijo z resničnim namenom po zaprtju tega poglavja mojega poklicnega življenja ter obdobja negotovosti za RTVS. Ponujam roko in čakam na resno pripravljenost za dogovor na drugi strani," je sporočila Pirc Musarjeva.

Ob odločitvi vrhovnega sodišča so se v nekaterih medijih pojavile tudi navedbe, da je RTV Slovenija plačala več kot 20 tisoč evrov za zadnji pravni postopek in pravna mnenja v zvezi z revizijo. Ta informacija je po navedbah javnega zavoda RTV Slovenija neresnična, saj odvetnik zastopa javni zavod v več kot 20 sodnih sporih, za te storitve pa prejema fiksni pavšalni znesek po pogodbi, še sporočajo z RTV Slovenija.