Tomaž Ranc je dejal, da je odločba vrhovnega sodišča pomembno sporočilo državi. Foto: RTV SLO
Tomaž Ranc je dejal, da je odločba vrhovnega sodišča pomembno sporočilo državi. Foto: RTV SLO

Jaz sem naredil svoje in v tej smeri ne bom več nadaljeval.

Tomaž Ranc, nekdanji novinar RTVS
Drago Kos
Drago Kos je leta 2004 trdil, da je kot kriminalist deloval zakonito. Sodba vrhovnega sodišča je odločila drugače. Foto: RTV SLO
Sodišče pritrdilo Rancu

Takratni novinar TV SLO je v izjavi za javnost zapisal, da je šlo kar za trikratno zlorabo: "Nadzirali so me tako neupravičeno kot nezakonito, kar sem ves čas trdil, tretja zloraba pa je zloraba preiskovalnega sodnika, ki je izdal odredbo za nazaj."

Dodal je, da je sploh sramota za državo, da je nadzirala novinarja, ki je poročal o resnici - in sicer da na Viču in Holmcu med osamosvojitveno vojno ni bilo vojnih hudodelstev ali ropanja.

Sporočilo sodbe: Država ne sme nezakonito nadzirati državljanov
Sodba vrhovnega sodišča je pomembno sporočilo državi, naj nikdar ne posega nezakonito v poklicne in osebnostne pravice novinarjev in drugih državljanov in tako zlorablja policijske metode, je povedal Ranc. Gre za zmago novinarstva proti državi in upam, da bo prispevala k dvigu demokratičnih standardov v Sloveniji.

Ranc je za MMC povedal, da je naredil svoje in da je zadeva zanj končana. Poudaril je, da je bil v osemletni "kalvariji" sam, imel je le pomoč odvetniške družbe Čeferin. Celo novinarska srenja se po večini ni zavzela zanj.

Osem let čakanja na razsodbo
Policija je o Tomažu Rancu kot novinarju RTV Slovenija leta 1998 in v začetku 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon, ker je pripravil več prispevkov o aferi Vič - Holmec. Ker je v njih jasno povedal, kdo z MNZ-ja naj bi bil vpleten v afero, so ga kriminalisti osumili izdaje uradne tajnosti.

Okrožno sodišče je že leta 2001 razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah ravnala nezakonito, ker sta izpisek klicev pridobila dva dni pred izdajo odredbe preiskovalnega sodnika. Višje sodišče je sodbo razveljavilo, leta 2003 pa jo je spet potrdilo okrožno sodišče. Temu je sledila ponovna sodba višjega sodišča, ki jo je spremenilo tako, da jo je v celoti zavrnilo.

Kos je bil o zakonitosti vseskozi prepričan
Drago Kos je leta 2004 ob imenovanju na mesto vodje komisije za preprečevanje korupcije dejal, da sodba zoper njega še ni pravnomočna, kot trdijo novinarji in da nikdar ne bo. Danes je za MMC povedal, da tega nikdar ni izjavil. Drago Kos je dejal, da je nad sodbo presenečen, saj je višje sodišče dvakrat razsodilo drugače. Dejal je, da s tedanjim kriminalistom in sodelavcem Brankom Prahom v tej razsodbi nista stranki v postopku, torej sodba nanju nima vpliva.

R. B.

Jaz sem naredil svoje in v tej smeri ne bom več nadaljeval.

Tomaž Ranc, nekdanji novinar RTVS
Sodišče pritrdilo Rancu