Slovenija

Poudarki

  • Ni pristojno za odločanje o zakonitosti izida
Janko Veber
Veber bo aktivnosti nadaljeval. Foto: BoBo
Vrhovno sodišče se ni strinjalo z argumenti Sloge. Foto: BoBo
Eno pravno sredstvo bo romalo tudi v DZ. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Dodaj v

Vrhovno sodišče zavrglo pritožbe zoper volilni izid, Veber se bo pritožil

Ni pristojno za odločanje o zakonitosti izida
20. junij 2018 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhovno sodišče je zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ. Predsednik stranke Sloga Janko Veber je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev zoper izid.

Po odločitvi vrhovnega sodišča takšna pritožba ni dovoljena, saj je to sodišče pristojno za odločanje o volilnih sporih le, če se nanašajo na kandidacijski postopek, za presojo zakonitosti izida volitev v DZ pa ne.

Pritožbe zaradi varstva volilne pravice so na vrhovno sodišče vložili Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan, sodišče pa je njihove pritožbe obravnavalo skupaj. Pritožniki so trdili, da je izid volitev rezultat privilegijev določenih političnih strank in da so volitve potekale na podlagi neustavnih zakonov, ki naj bi diskriminirali nekatere politične stranke in skupine državljanov v razmerju do parlamentarnih političnih strank, saj jim v volilni kampanji oziroma v predvolilnem času ne omogočajo nastopanja pod enakimi pogoji. Vrhovnemu sodišču so zato predlagali, da volitve z začetka junija razveljavi.

Kot so v sklepu o zavrženju pritožb zapisali na vrhovnem sodišču, iz ustave in zakona o volitvah v DZ izhaja, da se varstvo volilne pravice po volitvah lahko uveljavlja pred državnim zborom, ki mora potrditi poslanske mandate, proti njegovi odločitvi pa je mogoča pritožba na ustavno sodišče. "To pomeni, da daje ustava pooblastilo in nadzor nad volitvami po dnevu volitev državnemu zboru, zoper njegovo odločitev pa je dovoljena pritožba na ustavno sodišče, ki tako postane volilni sodnik na prvi in zadnji stopnji," so zapisali v sklepu.

Z vidika potrebnega zaupanja v pravnomočnost volilnega izida in pridobljenih mandatov bi bilo po navedbah vrhovnega sodišča "nedopustno, da bi se o ustavnosti in zakonitosti postopka izvolitve poslank in poslancev lahko odločalo v postopku, ki bi bil ločen od presoje pravilnosti potrditve njihovih mandatov".

Ker se pravica do učinkovitega pravnega sredstva in sodnega varstva volilne pravice zagotavlja pred DZ-jem in ustavnim sodiščem, po mnenju vrhovnega sodišča obravnavanih pritožb tudi ni mogoče obravnavati kot zahtev za sodno varstvo, za katera bi bilo pristojno upravno sodišče. Tak upravni spor je namreč dopusten le, če zoper posamične akte, s katerimi organi posegajo v človekove pravice in temeljne svoboščine, ni zagotovljeno drugo sodno varstvo, so še pojasnili.

Veber: Gre za pravno praznino
Predsednik stranke Sloga Janko Veber je napovedal, da bodo nadaljevali postopke in uporabili vsa pravna sredstva zoper izid po njegovem mnenju nelegitimnih volitev.

Ugotovitev vrhovnega sodišča utrjuje Vebrovo prepričanje, da gre za veliko pravno praznino in nedorečenost v volilni zakonodaji. Zdi se mu namreč sporno, da lahko o pritožbi na izid volitev odloča le DZ, ki sam sebi potrjuje poslanske mandate.

Kaj so še druga sredstva
V neparlamentarnih strankah, združenih v Odbor za demokracijo enakih možnosti, tako nameravajo postopke izpodbijanja izida volitev nadaljevati in uporabiti vsa pravna sredstva, problematiko pa bodo tudi internacionalizirali, je napovedal Veber.

Med drugim so na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje ukaza o sklicu prve seje DZ-ja, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor. Na državni zbor pa so naslovili pritožbo zoper zapisnik Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev. Pritožbo bo v petek obravnavala mandatno-volilna komisija DZ-ja pred potrjevanjem poslanskih mandatov.

Če bo DZ v petek vendarle potrdil poslanske mandate, bodo ti po Vebrovem prepričanju neustavni, prav tako bo neustavna sama seja DZ-ja. V tem primeru se bodo v odboru znova obrnili na ustavno sodišče ter se pritožili na potrditev poslanskih mandatov, je napovedal.

Medtem na ustavnem sodišču izpodbijajo tudi zakon o volitvah v DZ, zakon o Radioteleviziji Slovenija ter zakon o volilni in referendumski kampanji. Ti namreč po mnenju odbora neparlamentarne stranke postavljajo v neenakopraven položaj, zaradi česar so bile nedavne volitve nepoštene in nezakonite.

Vrhovno sodišče je namreč zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ. Po odločitvi vrhovnega sodišča takšna pritožba ni dovoljena, saj je to sodišče pristojno za odločanje o volilnih sporih le v primerih, ki se nanašajo na kandidacijski postopek, za presojo zakonitosti izida volitev v DZ pa ne.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
pirančan
# 20.06.2018 ob 13:57
Kakšen blefer tale Janko!
Prej je 20 let sedel not in vse kul. Zdaj je izpadel in vse je nezakonito, čeprav se pravila volitev niso spreminjala.
GoodFella
# 20.06.2018 ob 13:46
Veber je začel zdaj moralizirati, prej ko je pa bil sam del teh priviligirancev, se pa ni pritoževal. Mrš.
Nikec3
# 20.06.2018 ob 13:40
Veber, vem da se je težko sprijazniti, ampak da, ostal boš brez službe v parlamentu.
Darxta
# 20.06.2018 ob 13:15
Dvorni norci še kar ne odnehajo...
Binder Dandet
# 20.06.2018 ob 14:31
Pritožil se bo, ker pritožba ni uspela.:D
janez123
# 20.06.2018 ob 14:00
Volitve so nepoštene. To je dejstvo.

Bitka proti temu na vebrov način pa boji z mlini na veter. Dokler je sam sodeloval v korupciji, je bilo vse v redu, sedaj pa ga vse moti.

Dragi Veber. Pometati se začne pred lastnim pragom in tvoj prag ima kaj prahu za pomest :)
jani15
# 20.06.2018 ob 13:18
Veber delo kliče pusti vse to delo na vrtu.
evaevi
# 20.06.2018 ob 14:28
Ma dobro, kaj se dogaja z Vebrom, a ni bil včasih normalen?
Ursula2012
# 20.06.2018 ob 14:23
@janez123

get a life!
dalton1
# 20.06.2018 ob 14:55
Ne vem kaj se je v zadnjih letih zgodilo Janku Vebru. Ko je bil nekaj časa predsednik DZ je še deloval pametno in umirjeno, zadnje čase pa prava katastrofa. Izstopil iz stranke, se druži s klovnom Vili Kovačičem, nenehno tožari, upam le, da ni doživel kakšne osebne tragedije sicer taka sprememba ni razumljiva. Očitno sem ga nekoč precenjeval, saj tako kot dela zdaj, ne bo na nobenih volitvah relavantni faktor.
qwertz
# 20.06.2018 ob 13:23
Eeeee Janko.. nisi ti Vili....
wax
# 20.06.2018 ob 14:03
A ni šel ta že v pokoj?
Homer.
# 20.06.2018 ob 16:11
Veber nehaj, ker smešiš sam sebe.
Zgubil boš še tistih par podpornikov in končal na smetišču zgodovine!
fritaja
# 20.06.2018 ob 15:23
qwertz
# 20.06.2018 ob 13:23
Eeeee Janko.. nisi ti Vili....


No, prav dale od njega pa tudi ni ...

evaevi
# 20.06.2018 ob 14:28
Ma dobro, kaj se dogaja z Vebrom, a ni bil včasih normalen?


Očitno je samo blefiral.
makoshark
# 20.06.2018 ob 13:35
Pravilno, da se tožari. Veber bi moral dobiti vsaj relativno zmago, če ne celo absolutne. Če bi bilo vse pošteno, seveda.
runcajz
# 20.06.2018 ob 17:20
Veber in druščina pritožnikov, ki vam volivci in volivke niso namenili dovolj glasov združite se v stranko Luzerji Slovenije in boste morda vsi skupaj zbrali kakšna 2%, dovolj, da bodo ta glavni v takšni stranki preživeli s finančno podporo države do naslednjih volitev !

Volivci niso tako zelo neumni, da ne bi prepoznali koritarje , pa naj si gre za Vebra ali pa še bolj za Požarja nakladača. Ni važno kdo kandidira, važno je kdo dobi dovolj glasov, kajne Bojan ? ( ( Prirejen slogan na njegovi nakladaški, trač TV ).
fritaja
# 20.06.2018 ob 15:19
A petkove ohladitve ne nameravajo izpodbijati?
oliva
# 20.06.2018 ob 15:05
"Ma dobro, kaj se dogaja z Vebrom, a ni bil včasih normalen?"

A ne?
Men se je zdel tud čist ok nekaj časa.
OMNIC
# 20.06.2018 ob 15:02
dalton1: ne more preboleti, da so ga skenslali v DZju.
Valuk_
# 20.06.2018 ob 14:59
Kako se smeši res. Neverjetno kaj se je temu človeku zgodilo.
Samotna Duša
# 20.06.2018 ob 13:51
"Pritožbe zaradi varstva volilne pravice so na vrhovno sodišče vložili Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan" citat iz članka.
Sami Janko Veber, Vili Kovačič in Gašper Ferjan ne bodo (od)nehali, ker so izgubili razsodnost. Kdo jih bo končno ustavil?
SKing
# 20.06.2018 ob 15:35
Čudno da se ni Veličastni Veliki Vodja JJ pritožil, da je Kučan kriv, ker ni on dobil 51% vseh glasov :)
galoper
# 20.06.2018 ob 13:28
Varuh človekovih pravic je že v poročilu o svojem delu v letu 2016 napisal, da volilci, ki so jih nenadne okoliščine postavile v posebno okolje, zaradi česar niso mogli pravočasno obvestiti volilnih komisij o spremembi načina glasovanja, niso mogle glasovati. Vse do danes ni bilo dovolj politične volje za spremembo Zakona o volitvah v Državni zbor, s katerim bi vsem omogočil glasovanje na volitvah. Državni zbor ni imel politične volje, da bi vsem volilcem omogočil glasovanje, zdaj se pojavlja kot razsodnik. To so temelji nezaupanja v pravni red v državi. Kakšen je status onemogočenih volilcev? So samo enostransko odrinjeni, ali so postavljeni med tujce, ki si naj izberejo drugo državo?
sm0ve
# 20.06.2018 ob 13:17
Se spominjam, kakšen halo je bil pred 4 leti, ko je JJ volitve označil za nelegitimne. Pa so bile veliko bolj kot te.
janez123
# 20.06.2018 ob 14:05
ps: Nepoštene mogoče ni prava beseda. Zavajanje in manipuliranje volilcev z lažmi bi moralo biti kaznivo za kandidate in potem Mesec ne bi več sanjal o tem, kako bi dal v vrečo manj, da bi lahko iz nje več vzel ter podobne neumnosti, ki so jih trosili pred volitvami. Če bi za zgornjo izjavo Mesec plačal 10.000€, bi naslednjič razmislil, kaj blebeta.
Kazalo