Predsednik DZ-ja France Cukjati je ob misli, da  mnogi naši rojaki še vedno živijo zunaj slovenskih meja, izrazil upanje, da bodo meje, ki se spreminjajo, zbledele in da jih ne bo več. Foto: RTV SLO
Predsednik DZ-ja France Cukjati je ob misli, da mnogi naši rojaki še vedno živijo zunaj slovenskih meja, izrazil upanje, da bodo meje, ki se spreminjajo, zbledele in da jih ne bo več. Foto: RTV SLO
Janez Kramberger
Predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu se ni mogel izogniti vprašanju topografije na avstrijskem Koroškem. Foto: RTV SLO

Predsednik državnega zbora se je ob tem zavzel za tesnejše stike s Slovenci, ki ne živijo v domovini, in jih povabil, naj se vrnejo domov, saj bi to Sloveniji prineslo novo življenje, zagon, povezave in izkušnje.

Predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Janez Kramberger meni, da bodo udeleženci srečanja pripomogli k oblikovanju strategije za Slovence zunaj meja.

Državni sekretar Zorko Pelikan je izpostavil zakon o odnosih SLovenije s Slovenci zunaj meja, ki je po njegovem mnenju dober in hkrati prvi zakon, ki ureja odnose s Slovenci zunaj meja.

Tomaž Simčič, zgodovinar iz Italije, pa je opozoril, da bi Slovenija svojim manjšinam lahko pomagala s krepitvijo zanimanja za manjšine v Sloveniji, vključevanjem pripadnikov manjšine v odločanje o vprašanjih, ki jih zadevajo in tako da sama ostane trdna.

Na srečanju tudi o topografiji na avstrijskem Koroškem
Po mnenju Janeza Krambergerja bi moralo biti vprašanje dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem rešeno že dolgo nazaj, vendar zaupa v Slovence, da bodo našli ustrezno rešitev.