Vstajniki bodo v soboto ponovno napolnili ulice slovenske prestolnice. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vstajniki bodo v soboto ponovno napolnili ulice slovenske prestolnice. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Uroš Lubej
Vodja Gibanja VLV, nekdanjega odbora Vseslovenske ljudske vstaje Uroš Lubej je povedal, da vstajniki podpirajo zakonske predloge protikorupcijske komisije za večji nadzor nad premoženjem funkcionarjev, nadzornikov in direktorjev podjetij v državni lasti. Foto: BoBo
Vstajniške skupine poenotile zahteve

"Gre za zahteve, ki so povezane s prvim členom ustave, se pravi z zaščito pravne in socialne države in z zaščito vladavine ljudstva. Menimo, da so te vrednote danes ogrožene," je povedal vodja Gibanja VLV Uroš Lubej in dodal, da se jih danes skuša zaščititi tako na ulicah in trgih in na druge načine.

5. vseslovenska ljudska vstaja bo potekala v soboto, 27. aprila, z začetkom ob 11. uri.
Pod šesterico zahtev so podpisani gibanje 29. oktober, Gibanje in stranka TRS, Društvo slovenskih pisateljev, FemA, Gibanje VLV (nekdanji odbor Vseslovenske ljudske vstaje), Gibanje za dostojno delo, KOKS, Mreža za neposredno demokracijo, Odbor za pravično in solidarno družbo, SRP in ŠKUC LL, v njih pa med drugim zahtevajo temeljit obračun s politično in sistemsko korupcijo in povrnitev protipravno odtujenega skupnega premoženja, tudi tistega, ki je bilo odtujeno pri trgovini z orožjem, pri izčrpavanjih podjetij v državni lasti.

"Nepojmljivo se mi zdi, da naša tako imenovana elita vsem na očeh krade in se pri tem obnaša, da je to nekaj samoumevnega in da o tem niso potrebne debate, kaj šele opravičevanje. Kolega mi je retorično odgovoril, da je pogled od zgoraj drugačen. Jasno je, da živimo v dveh vzporednih svetovih. Problem je v tem, da smo sami kontaminirani s temi vzporednimi normami oblasti ," je opozorila predstavnica FemA Feministična akcija Renata Šribar.

Večja transparentnost in alternative neoliberalizmu
Med drugimi zahtevami so še večja transparentnost pri porabi javnega denarja kot pri kadrovanju v državnih podjetjih in javni upravi ter umik vseh politikov, ki so obremenjeni s sumi korupcije in uveljavitev etičnih norm v politiki.

Vstajniki tudi zahtevajo več neposredne demokracije in alternativo neoliberalističnim ukrepom. Namesto njih bi morali poiskati ekonomski model, ki bo ohranil in krepil socialno državo in temeljil na slovenskih naravnih in družbenih virih.

"Trenutno je že nekaj znakov, da je izropana država in njeno ljudstvo zbolelo za neko moralno degeneracijo," je razmišljal predsednik pisateljskega društva Veno Taufer. Ob tem je omenil primer varnostnika roparja, češ da se ljudem kriminal malih ljudi sploh več ne zdi kriminal glede na milijone, ki so jih pokradli in v tujino odnesli t. i. tajkuni.

Taufer je še opozoril, da je največji problem Slovenije korupcija, ki nažira temelje pravne države in ki onemogoča normalno življenje. Po njegovih besedah je politična korupcija okužila gospodarstvo in nadaljevala pohod naprej.

Vstajniki tudi opozarjajo pred hitenjem glede nove privatizacije državnega premoženja, saj bi se po njihovem mnenju morali oblikovati sistemske rešitve za doseganje strokovnega konsenza o njihovi prodaji.

Šesta, zadnja vstajniška zahteva pa so seveda nove volitve oziroma da slovenski politiki najpozneje v roku šestih mesecev odidejo po zaupnico pred ljudstvo.

Vstajniške skupine poenotile zahteve