Na t. i. vseslovenskih ljudskih vstajah, do zdaj so bile štiri, se je vsakič zbralo več tisoč protestnikov. Peta vstaja je napovedana za 27. april, na državni praznik dan upora proti okupatorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na t. i. vseslovenskih ljudskih vstajah, do zdaj so bile štiri, se je vsakič zbralo več tisoč protestnikov. Peta vstaja je napovedana za 27. april, na državni praznik dan upora proti okupatorju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

5. vseslovenska ljudska vstaja je sicer napovedana šele za 27. april, kar se je številnim zdelo precej pozno, toda aktivisti so nato napovedali še več posameznih akcij: "Tudi malo ne bomo počivali! Akcije se bodo nadaljevale vse do 27. 04. in to zelo intenzivno! Da pa bomo presenetili oblastnike in jih ujeli nepripravljene, bosta čas in kraj vsake planirane akcije sporočena največ 24-48 ur pred samo izvedbo," je zapisala skupina Kričač na družbenem omrežju Facebook.

To soboto bo tako sledil, kot so se izrazili, "prvi v nizu petih protestov, s katerimi politikom jasno sporočamo: Opozarjamo - nismo pozabili!" z njimi pa želijo sporočiti, da niso pozabili "na številne velike in zgrešene korake politike, ki so izčrpali našo državo".

Na sistemsko korupcijo in klientelizem, ki sta se razrasla pri infrastrukturnih projektih in v zdravstvu, bodo tako točno opoldne najprej opozorili na ploščadi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, protest pa bodo nadaljevali pred poslopjem DRI-ja na Kotnikovi in na glavni železniški postaji na Trgu OF.

Po navedbah aktivistov je to tako prva v nizu vstajniških akcij gibanja Vseslovenska ljudska vstaja, ki bodo potekale po vsej Sloveniji in s katerimi želijo sporočiti, da bodo vršili "nenehen pritisk na sedanje politike, da se končno začnejo obnašati odgovorno do svojih državljanov".

27. marca bo "prvi slovenski punt"
Na spletnem omrežju pa pod okriljem drugih organizatorjev poteka organizacija še enega protesta na ljubljanskih ulicah - naslednjo sredo tako pripravljajo 5. vseslovensko narodno vstajo oziroma 1. slovenski punt, kot so se izrazili, saj je 27. marca 300. obletnica tolminskega punta.

Središče dogajanja bo pred parlamentom, načrtujejo pa tudi pohod do ameriške ambasade, protest pa opisujejo kot "Neodvisen Nezmanipuliran Punt Vseh Lojalnih Slovenskih Državljanov proti Vsem Skorumpiranim Političnim in Gospodarskim Kvazielitam za Boljšo, Pravično, Svobodno Slovenijo".