Ministrico Anjo Kopač Mrak razveseljuje zniževanje števila brezposelnih. Foto: BoBo
Ministrico Anjo Kopač Mrak razveseljuje zniževanje števila brezposelnih. Foto: BoBo
Brezposelnost pereč problem

Konec junija je bilo tako 116.603 brezposelnih ljudi. Upadanje je razveseljujoče, je poudarila ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Povedala je tudi, da so letos precej učinkovitejši pri črpanju evropskih sredstev. Počrpali so jih že več kot 45 milijonov evrov, kar predstavlja polovico vseh načrtovanih sredstev. Lani je bilo medtem skupaj na tem resorju počrpanih manj kot 40 milijonov evrov sredstev.

Tudi boljšemu črpanju evropskih sredstev pa na ministrstvu pripisujejo, da je bilo v ukrepe APZ-ja med januarjem in junijem letos vključenih okoli 21.000 ljudi. APZ je tako, kot je dejala ministrica, pomemben mehanizem, s katerim je mogoče zniževati brezposelnost.

Zoran Kotolenko z direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo je izpostavil, da se ukvarjajo s tremi sklopi ukrepov. Prvi sklop se nanaša na dolgotrajno brezposelne, ki potrebujejo socialno in delovno vključenost in se jih zato želi približati trgu dela (javna dela, socialno podjetništvo), drugi sklop zajema usposabljanje zaposlenih (denimo usposabljanje na delovnem mestu), tretji sklop pa subvencijske programe za zaposlovanje najmanj zanimivih skupin brezposelnih.

Ministrica Kopač Mrak je dejala, da ministrstvo pozorno spremlja dogajanje na trgu dela, temu primerno pa prilagaja tudi APZ. Skladno s tem so letos izvedli prerazporeditev sredstev za javna dela, tako da je za ta segment letos na voljo 30 milijonov evrov, je dodala ministrica. Poleg tega zvišujejo tudi subvencije za samozaposlitev, in sicer na 5.000 evrov.

Poudarek na mladih
Poseben poudarek se daje mladim, Slovenija pa bi lahko od osem milijard evrov težke Pobude za zaposlovanje mladih Evropske unije pridobila 10 milijonov evrov, je dejala ministrica.

Ministrstvo in zavod za zaposlovanje za jesen že pripravljata tudi shemo za mlade, ki predvideva, da se vsem v starosti do 25 let po četrtem mesecu brezposelnosti ponudi nova priložnost - zaposlitev, izobraževanje, pripravništvo, usposabljanje. Pri oblikovanju izhodišč bodo sodelovali tudi mladi, je dejala Kopač Mrak.

DZ je nedavno sprejel intervencijski zakon, na podlagi katerega bo delodajalec oproščen plačila socialnih prispevkov v prvih dveh letih zaposlitve mladega do 30 let. Starejšim brezposelnim pa je od letos na voljo program APZ 50plus, so dodali na ministrstvu.

Steklarna Hrastnik kot primer dobre prakse
Na današnji novinarski konferenci so bili predstavljeni tudi primeri dobre prakse. Svetovalka generalnega direktorja za kadre v Steklarni Hrastnik Ksenija Špiler Božič je tako pojasnila, da jim je s pomočjo kompetenčnega centra, v katerega je bilo vključenih 10 partnerjev in prek katerega so pridobili nekaj več kot 208.000 evrov nepovratnih sredstev, uspelo ohraniti steklarski poklic in konkurenčnost steklarstva.

Prek centra so vzpostavili neke vrste interno steklarsko šolo, ki jim je omogočila, da mladega človeka na delo uvedejo že v pol leta, medtem ko je prej to trajalo od tri do pet let, je dodala.

Kot je spomnil predsednik uprave Steklarne Hrastnik Andrej Božič, je bilo podjetje leta 2010 tik pred stečajem in je imelo takrat pet milijonov evrov izgube, lani pa nato že ustvarilo dva milijona evrov dobička. Sodelovanje z ministrstvom je označil kot izjemno dobro in dodal, da je vlaganje v kadre ključnega pomena.

Tudi projekt Podjetno v svet podjetništva, ki mladim brezposelnim izobraženim pomaga oblikovati lastne podjetniške kariere, se je izkazal za zelo učinkovitega. Direktor Regionalnega centra za razvoj Zagorje Tomo Garantini je razložil, da je bila operacija sprva izvedena le na ravni ene občine v Zasavju, zaradi pozitivnih učinkov, znanja, ki so ga mladi prejeli od uspešnih menedžerjev, pa ga je ministrstvo zdaj implementiralo na ravni celotne države.

Vanj je bilo v prvi polovici leta po Garantinijevih besedah vključenih 130 mladih iz vse Slovenije, do konca leta jih bo 250, naslednje leto pa bi bilo lahko v operacijo vključenih že do 750 ljudi. Številnim med njimi naj bi uspelo vzpostaviti svoje podjetje, v treh letih pa bi lahko tako brezposelnost med mladimi spravili na neko normalno raven, je še dejal Garantini.

Brezposelnost pereč problem