Vlada je ukinila obvezno soglasje ministrstva pri oblikovanju cen komunalnih storitev. Foto: BoBo
Vlada je ukinila obvezno soglasje ministrstva pri oblikovanju cen komunalnih storitev. Foto: BoBo
Podražitev komunalnih storitev

Vlada je namreč ukinila obvezno soglasje pristojnega ministrstva pri oblikovanju cen komunalnih storitev. Po napovedanih občutnih podražitvah pa je vlada vendarle dodala prag regulacije, po katerem morajo občine soglasje ministrstva pridobiti le, če komunalne storitve podražijo za več kot 30 odstotkov.

V ljubljanski Snagi so posredno že napovedali, da bodo zvišali cene komunalnih storitev, saj navajajo, da so do zdaj svoje storitve opravljali po ceni, ki je za 25 odstotkov nižja od lastne cene, zato Snaga že tretje leto zapored posluje z izgubo. Višina podražitve še ni znana, saj še pripravljajo podlago za analizo cen, ki bo podlaga za nadaljnje odločanje.

Že danes pa so se podražile komunalne storitve v Mariboru. Mariborčani bodo za odvoz mešanih komunalnih odpadkov plačevali 16,7 odstotka več oziroma 12,13 evra namesto zdajšnjih 10,38. Odvoz mešanih komunalnih odpadkov se bo vnovič podražil 1. julija, ko se bo dvignil na 12,69 evra. Danes bodo začeli obračunavati tudi ravnanje z biološkimi odpadki; tako bodo morali uporabniki za odvoz vsebine 120-litrske posode plačati 2,90 evra na mesec.

Spremenjeno bo tudi obračunavanje odvoza bioloških odpadkov v Kranju. Uporabniki, ki uporabljajo zabojnike za biološke odpadke, bodo poleg cene odstranjevanja odpadkov po novem morali plačevati še ceno zbiranja in prevoza bioloških odpadkov. To bo ceno v zimskih dneh povišalo za 1,83 evra na mesec, v obdobju tedenskega odvoza bioloških odpadkov pa za 3,65 evra na mesec. Cene drugih storitev bodo ostale nespremenjene.

Dražje komunalne storitve bodo plačevali na območju Komunale Novo mesto. Odvoz odpadkov bo dražji za 6,85 odstotka, odvajanje odpadnih voda za 8,02 odstotka, čiščenje odpadnih voda pa za 10,63 odstotka. To povišanje po navedbah Komunale Novo mesto še zdaleč ne bo pokrilo lastnih cen izvajanja storitev, bo pa prispevalo določena sredstva za pokritje najema komunalne infrastrukture, zato bodo občine imele več namenskih sredstev za obnovo infrastrukture.

Podražitev komunalnih storitev