Po novem boste lahko omilili kazen z vključitvijo v rehabilitacijski program. Foto: BoBo
Po novem boste lahko omilili kazen z vključitvijo v rehabilitacijski program. Foto: BoBo
Pivo
Kazni za prometne prekrške so že skočile v nebo. Foto: EPA
- Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo - 225 evrov
-Zdravstveni pregledi s svetovanjem - 43 evrov
- Edukacijske delavnice 200-250 evrov,
- Psihosocialne delavnice 480-540 evrov
Nova prometna zakonodaja

S policije so tako sporočili, da bo moral prekrškovni organ ob utemeljenem sumu, da je voznik z veljavnim vozniškim dovoljenjem storil prometni prekršek, za katerega je zagrožena kazen 18 kazenskih točk oz. več kot sedem kazenskih točk za voznike začetnike, v petih dneh od prekrška voznika predlagati sodišču hkrati s predlogom začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.

To bodo policisti storili v naslednjih primerih:
• vožnja v nasprotni smeri na avtocesti,
• vožnja v nasprotni smeri na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer,
• prekoračitev hitrosti v območju za pešce ali območju umirjenega prometa za več kot 30 kilometrov na uro,
• prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro,
• vožnja z več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka,
• vožnja pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivih snovi in njihovih presnovkov,
• odklonitev preizkusa alkoholiziranosti ali strokovnega pregleda,
• zapustitev kraja prometne nesreče,
• za vse prekrške, ki jih storijo vozniki začetniki, kjer je poleg globe predpisanih več kot sedem kazenskih točk v cestnem prometu.
Vožnja kljub prepovedi vas lahko stane vozila
Policisti bodo v omenjenih primerih vozniku izrekli prepoved nadaljnje vožnje in izdali potrdilo za začasno odvzeto vozniško dovoljenje. V primerih, ko se ne bo izkazal z vozniškim dovoljenjem oz. ga ne bo imel pri sebi, mu bodo izrekli le prepoved nadaljnje vožnje, v omenjenem potrdilu pa dopisali, da vozniško dovoljenje ni bilo odvzeto.

Prepoved vožnje motornega vozila bo veljala do sklepa sodišča. V primeru neupoštevanja prepovedi nadaljnje vožnje bodo policisti zasegli še motorno vozilo.
Rehabilitacija za brisanje točk
Poleg tega se bodo začeli izvajati tudi rehabilitacijski programi. Ti so namenjeni večkratnim kršilcem prometnih predpisov in tistim, ki želijo ponovno pridobiti vozniško dovoljenje.
Tisti prekrškarji, pri katerih niso odkrili alkohola ali drog v krvi, bodo morali opraviti program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, kjer bodo v teoretičnem delu pedagogi udeležence v predpisanih dvanajstih urah poučili o tveganjih, nevarnostih ter odgovornosti v cestnem prometu, v praktičnem delu pa se bo izvajal program varne vožnje.
Pri vozniki, ki so jim odkrili prisotnost alkohola, drog ali drugih snovi, pa se bodo morali po odločitvi sodišča udeležiti programov izobraževalnih in psihosocialnih delavnic, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali pozneje celo programov za zdravljenje odvisnosti.
Udeležba v rehabilitacijskih programih bo kršilcem omogočala tudi izbris posameznih kazenskih točk, in sicer štirih točk enkrat v treh letih. Za izbris kazenskih točk voznik predloži potrdilo o uspešno dokončanem programu ministrstvu za pravosodje, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke
5.000 spreobrnjencev na leto
Program bo izvajala javna agencija za varnost prometa, njihove učinke pa lahko pričakujemo po dveh letih izvajanja, je povedal direktor agencije Ljubo Zajc. Letno naj bi se v vse rehabilitacijske programe vključilo več kot 5.000 kršilcev.
Na ministrstvu za zdravje so po besedah Vesne Kerstin Petrič pripravili tudi pravilnik o zdravstvenih pogojih za vozniško dovoljenje, ki določa, da bodo kontrolne preglede izvajali v 11 pooblaščenih ustanovah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki.

- Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo - 225 evrov
-Zdravstveni pregledi s svetovanjem - 43 evrov
- Edukacijske delavnice 200-250 evrov,
- Psihosocialne delavnice 480-540 evrov
Nova prometna zakonodaja