Število dokumentov, ki jih bo po novem treba nositi s sabo, bo manjše. Foto: RTV Slo
Število dokumentov, ki jih bo po novem treba nositi s sabo, bo manjše. Foto: RTV Slo
Nove osebne izkaznice

Vlada je namreč sprejela predlog novel zakonov o osebni izkaznici in o potnih listinah. Na čipu bosta dva zapisa, zapis zdravniškega certifikata in kvalificirano digitalno potrdilo. Tako se bomo z novo kartico lahko izkazovali tudi pri poslovanju z e-upravo. O tem, ali bomo zaprosili za osebno izkaznico s čipom ali brez njega, pa se bomo lahko odločili sami, je še pojasnil minister Dragutin Mate.

Lani izginilo čez 13.000 osebnih izkaznic
Izgube ali kraje osebne izkaznice pa po novem ne bo treba več objavljati v uradnem listu, temveč bomo izgubo prijavljali pri upravnih enotah. "S tem bo znižan strošek pri prijavi izginotja in plačila objave v uradnem listu," je pojasnil minister. Lani je bilo sicer izgubljenih ali pogrešanih 13.390 osebnih izkaznic. Prav tako se bo z novim dokumentom zmanjšala možnost zlorab.

Zdajšnje izkaznice ostajajo v veljavi
Zdajšnje osebne izkaznice in zdravstvene kartice bodo ostale v veljavi, zato jih občanom ne bo treba zamenjati, če tega ne želijo, je še pojasnil minister Mate. Nove izkaznice bodo na voljo od poletja dalje, njihova cena pa ne bi smela presegati 20 evrov.

Novela prinaša tudi to novost, da bodo po novem osebno izkanico lahko prejeli tudi tisti državljani Republike Slovenije, ki nimajo stalnega bivališča pri nas.

Fotografije v digitalno skladišče
Poleg tega bo novi zakon omogočil tudi vzpostavitve digitalnega skladišča za fotografije. Če se bomo torej fotografirali pri fotografih z varno zvezo s podatkovnim skladiščem, bodo naše fotografije avtomatično romale na upravne enote. Fotografija bo v podatkovnem skladišču ostala eno leto. V tem času občan ne bo potreboval nove slike, ampak se bo za nov dokument uporabila slika iz podatkovnega skladišča.

E. S.

Nove osebne izkaznice