Ladislav Troha gladovno stavka že 61. dan. Foto: MMC RTV SLO
Ladislav Troha gladovno stavka že 61. dan. Foto: MMC RTV SLO

"Skladno s pobudo Predsednika Republike Slovenije je Vlada odločila, da se glede na okoliščine primera ter obsežnost in številnost zahtev o spornem razmerju oziroma razmerjih opravi mediacija, zato naj Državno pravobranilstvo sklene sporazum o mediaciji ter v mediacijskem postopku preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov in si aktivno prizadeva za zakonito in pravično rešitev spornega razmerja oziroma razmerij," je vlada zapisala v sporočilu za javnost.

Ladislav Troha v bližini poslopja vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani gladovna stavka že več kot 60 dni. Med zahtevami, ki jih je navedel ob začetku stavke, je tudi ustavitev vseh "montiranih kazenskih postopkov" proti njemu in ustavitev vseh izvršb, ki so posledica "načrtnega finančnega in duševnega uničenja njega in njegove družine od leta 1994 naprej s popolno zlorabo oblasti".

Zahteve po prekinitvi kazenskih pregonov
Troha tudi zahteva odškodnino za "materialno in nematerialno škodo, povzročeno s strani državnih organov, ki so morali po naročilu udbomafije, da bi obračunali z njim, njemu ter družini onemogočati normalno življenje".

Zahteva pa tudi povračilo materialne in nematerialne škode zaradi ropa velike vrednosti (60.000 evrov + pričakovani dobiček) v njegovem družinskem podjetju, ker po njegovem mnenju organi pregona v treh letih niso ukrenili ničesar konkretnega, da bi izsledili storilce in vrnili ukradeno.

Med preostalimi Trohovimi stavkovnimi zahtevami sta kazenska in materialna odgovornost za visoke pooblaščene osebe in politične funkcionarje, ki naj bi zagrešili več kaznivih dejanj ali pa opustili dolžno ravnanje (uničenje 80 odstotkov arhivskega gradiva Udbe, nezakonita trgovina z orožjem, nenadzorovana privatizacija, politično dodeljevanje posojil ...).