Ne na davčni upravi ne na ministrstvu za finance še ne vedo, kolikšen bo izkoristek pobranega davka. Foto: EPA
Ne na davčni upravi ne na ministrstvu za finance še ne vedo, kolikšen bo izkoristek pobranega davka. Foto: EPA
Marjan Kramar
Eden izmed povodov za sprejetje zakona je tudi nagrada nekdanjega predsednika uprave NLB-ja Marjana Kramarja, ki je znašala milijon evrov. Foto: MMC RTV SLO

V skladu z zakonom, ki se ga je prijelo ime Kramarjev zakon, bodo plače menedžerjev, ki so višje od 12.500 evrov bruto, obdavčene 90-odstotno. Poleg tega bodo enako obdavčene tudi nagrade za poslovno uspešnost in dohodki na podlagi udeležbe pri dobičku, ki presegajo 25.000 evrov, in odpravnine, ki presegajo 75.000 evrov. Z 90 odstotki bodo obdavčene tudi sejnine članov nadzornih svetov, ki presegajo 358 evrov bruto na posamezno sejo, poroča Radio Slovenija.

Izvršna direktorica Združenja Menedžer Sonja Šmuc je dejala, da so si menedžerji že pred uvedbo zakona večinoma zaradi krize samoiniciativno znižali plače. Dejala je, da bodo zakon menedžerji spoštovali, čeprav je bil uveden za nazaj, za celotno leto 2009.

"Zakon najverjetneje ne bi prestal ustavne presoje"
Opozorila je tudi, da zakon najverjetneje ne bi prestal ustavne presoje, če bi se kateri od menedžerjev odločil za tovrstno pobudo, a bi bil tak posameznik medijsko zelo izpostavljen, česar pa si najverjetneje ne želi. Če podjetja zakona ne bodo upoštevala, jim grozi globa od 1.600 do 25.000 evrov.

Predlagatelj zakona, Vili Trofenik iz Zaresa, je ob predstavitvi predloga dejal, da je treba z dodatnim obdavčenjem onemogočiti izplačila neupravičenih nagrad. Kot je znano, je namreč pred približno enim letom veliko ogorčenje v javnosti povzročila informacija, da bo nekdanji predsednik uprave Nove ljubljanske banke Marjan Kramar ob odhodu iz banke prejel milijon evrov nagrade. Zakon o obdvčitvi članov poslovodstev in nadzornih svetov v podjetjih, ki so prejela državno pomoč, je eden od odgovorov na to.

Ne na davčni upravi ne na ministrstvu za finance pa še ne vedo, kolikšen bo izkoristek pobranega davka.