Največ pomanjkljivosti so varuh človekovih pravic in nevladne organizacije odkrili v zaporih. Foto: MMC RTV SLO
Največ pomanjkljivosti so varuh človekovih pravic in nevladne organizacije odkrili v zaporih. Foto: MMC RTV SLO
Zdenka Čebašek Travnik
Varuhinja: Država mora pomanjkljivosti odpraviti v čim krajšem času. Foto: DZ

Podatke je omenjeni državni mehanizem, ki ga sestavljajo varuh človekovih pravic in nevladne organizacije, zbral tako, da je skupina strokovnjakov lani opravila 35 nenapovedanih obiskov različnih ustanov, v katere so nameščene osebe, ki jim je bila odvzeta prostost.

OPCIJSKI PROTOKOL

Namen Opcijskega protokola je vzpostavitev sistema rednih obiskov neodvisnih mednarodnih in tudi državnih organov na krajih, kjer so ali bi lahko bile osebe, ki jim je odvzeta prostost. Gre torej za dvotirni sistem, ki deluje na nacionalni ravni - v državi, ki je ratificirala Opcijski protokol, in na mednarodni ravni.

Opcijski protokol ne daje posebne formule, kako naj država vzpostavi državni preventivni mehanizem. V svetu so znani trije modeli, Slovenija pa se je kot prva v Evropi odločila, da bo preventivni mehanizem vzpostavila obstoječa institucija v sodelovanju s civilnim sektorjem.

Vir: Namestnik varuhinje človekovih pravic Ivan Šelih


Zapori - prezasedenost, slabe bivalne razmere, pomanjkanje osebja ...
Ugotovili so, da so težave predvsem v zaporih, medtem ko so bili s stanjem v psihiatričnih ustanovah zadovoljni. Težave zavodov za prestajanje kazni so v prezasedenosti, slabih bivalnih razmerah in pomanjkanju osebja. Prav tako je stroka ugotovila pomanjkanje strokovnega osebja, ki bi moralo delati z zaprtimi osebami, in pomanjkanje dela za zaprte, je povedala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Dodala je, da se težave pojavljajo še pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe zapornikom, ki se pojavljajo tudi zaradi pomanjkanja paznikov, psihiatrov oz. nezadovoljstva zaprtih s posameznimi psihiatri.

Na potezi ministrstvo za pravosodje in uprava za izvrševanje kazenskih sankcij
Nepravilnosti pa vendarle niso odkrili le v zaporih, temveč tudi v azilnem domu in centru za tujce. Tu je predstavnike preventivnega mehanizma proti mučenju zmotilo zlasti manjkajoče informiranje zaprtih v njihovih lastnih jezikih, a so bile te napake po besedah varuhinje že odpravljene.

Čebašek Travnikova je ob koncu dejala še, da je zdaj na vrsti država, ki mora v skladu z zakonom o ratifikaciji opcijskega protokola zagotoviti, da se priporočila v čim večji meri in v čim krajšem času tudi uresničijo. Ukrepati morata zlasti ministrstvo za pravosodje in uprava za izvrševanje kazenskih sankcij.