Slovenija naj bi letos tako za vojaške kot civilne mednarodne operacije in misije po svetu namenila skupno 22,4 milijona evrov. Foto: BoBo
Slovenija naj bi letos tako za vojaške kot civilne mednarodne operacije in misije po svetu namenila skupno 22,4 milijona evrov. Foto: BoBo

Ministrstvo za notranje zadeve namerava letos za mednarodne misije nameniti skupno 529.000 evrov proračunskih sredstev, ministrstvo za obrambo naj bi za civilne zmogljivosti za mednarodne operacije in misije namenilo 294.999 evrov, medtem ko je za delovanje Slovenske vojske predvidenih 21.574.867 evrov, so sporočili iz urada vlade za informiranje.

V proračunu za leto 2014 je obrambnemu ministrstvu namenjenih nekaj manj kot 380 milijonov evrov.

Slovenci na mednarodnih misijah že več kot 15 let
Tako slovenska policija kot vojska sodelujeta v mirovnih in drugih mednarodnih misijah od leta 1997. Trenutno slovenski vojaki sodelujejo v misijah Nata, EU-ja in Združenih narodov. Na Kosovu je 308 vojakov, kar je najštevilčnejša misija Slovenske vojske po svetu, prisotni pa so še v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Libanonu, Siriji, Somaliji, Srbiji, Makedoniji in Maliju, nedavno pa se je v Italiji končala prva prava misija slovenske mornarice.

Slovenski policisti delujejo v dveh misijah, na Kosovu in palestinskih ozemljih.

Poleg vojske in policistov Slovenija v mednarodnih misijah in operacijah sodeluje tudi s civilnimi strokovnjaki. Ti trenutno med drugim sodelujejo na Kosovu v okviru misije Eulex, v Albaniji je na misiji Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) namestnica vodje oddelka za demokratizacijo, v Tadžikistanu pa je strokovnjak za področje razminiranja.