Pazite, da bodo vaše ogrevalne naprave dobro vzdrževane in prostori prezračeni. Foto: BoBo
Pazite, da bodo vaše ogrevalne naprave dobro vzdrževane in prostori prezračeni. Foto: BoBo


Do zastrupitve najpogosteje pride zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali zaradi njihovega neustreznega vzdrževanja, so sporočili s policije. Za preprečevanje nesreč je zato pomembno dobro in redno vzdrževanje kurilnih naprav ter ustrezno zračenje prostorov.
Pri požarih in zastrupitvah s CO sta tako ključnega pomena pravilna vgradnja in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav: dimnike in kurilne je treba redno čistiti, nadzirati in vzdrževati, prav tako morajo biti oboji nameščeni v skladu z navodili proizvajalcev.
Če imate kurilno napravo na trda in tekoča goriva, v okolici kurišča in same peči ne puščajte vnetljivih snovi in predmetov ter redno čistite kurišča saj in drugih ostankov gorenja. Pri kurilnih napravah na plin pa je pomembno tudi, da je v okolici peči nameščen detektor ogljikovega monoksida in da občasno prezračimo prostore.
V obeh primerih je pomembno, da sami ne izvajate posegov v dimnike in kurilne naprave. Prav tako obstaja v obeh primerih nevarnost zastrupitve s CO, predvsem če je kurilna naprava v bivalnem prostoru. Posebno pozornost je treba nameniti novogradnjam in adaptiranim zgradbam, saj imajo bolje zatesnjene prostore in je s tem zračenje ter dovod kisika precej manjše, so še zapisali.