Od obveščanja o poteku dokumentov bodo imeli koristi tako državljani kot državna uprava, poudarjajo na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Foto: BoBo
Od obveščanja o poteku dokumentov bodo imeli koristi tako državljani kot državna uprava, poudarjajo na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Foto: BoBo

Tako bodo državljani od sobote dalje pravočasno obveščeni o poteku svojega osebnega dokumenta in bodo lahko vlogo za izdajo novega vložili pravočasno. Ministrstvo je pisno obveščanje o poteku potnih listov in osebnih izkaznic sicer začelo že v tem mesecu.

Obveščanje o poteku veljavnosti dokumentov bo potekalo mesečno, vsak drugi teden v mesecu, in sicer za vse potne liste in osebne izkaznice, ki bodo potekli v naslednjem mesecu. O poteku veljavnosti prometnih dovoljenj bodo državljane obveščale upravne enote, in sicer 8. dan po datumu poteka veljavnosti. Tako se bodo državljani izognili plačilu kazni, državna uprava pa bo imela manj stroškov z izvajanjem prekrškovnih postopkov, pojasnjujejo na ministrstvu.

Državna uprava bo tudi manj obremenjena z zahtevki po nujnem postopku izdaje dokumentov in bo tako tudi lažje načrtovala delo uradnikov, so sporočili z notranjega ministrstva. Pravočasna zamenjava dokumentov pa bo koristila tudi državljanom, saj se bodo tako izognili morebitnim nevšečnostim pri prehodu državne meje ali pri identifikaciji, ki bi jih lahko doživeli, če bi pozabili na menjavo in bi skušali mejo prestopiti s pretečenim dokumentom.

Na ministrstvu še dodajajo, da se državljan prostovoljno odloča, ali bo po poteku starega dokumenta pridobil novega. Osebna izkaznica in potni list namreč nista obvezna dokumenta. A vsak polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji mora imeti vsaj en veljaven identifikacijski dokument, opremljen s fotografijo, ki ga je izdal državni organ.