Izredni nadzor, ki ga je izvedlo ministrstvo za pravosodje, je morala dovoliti vlada, saj ga je predsednica tožilstva zavrnila. Foto: EPA
Izredni nadzor, ki ga je izvedlo ministrstvo za pravosodje, je morala dovoliti vlada, saj ga je predsednica tožilstva zavrnila. Foto: EPA

Pravosodni minister Aleš Zalar ugotovitev ni želel komentirati, saj mora najprej prejeti odgovor tožilstva. To mora v petih dneh podati "pisni odgovor" o odpravi ugotovljenih nepravilnosti.

Ministrstvo je izredni nadzor uvedlo kmalu po tem, ko je poslanka državnega zbora Cveta Zalokar Oražem (Zares) na tožilstvo naslovila vprašanje v zvezi z uvedbo kazenskega postopka proti finskemu novinarju Magnusu Berglundu, ki je znan kot avtor oddaje Resnica o Patrii.

Potem ko je predsednica okrožnega sodišča Tamara Gregorčič nadzor zavrnila, je o njem odločala vlada in ga septembra tudi dovolila.

Pod drobnogledom: "posebej pomembno, izločitev in dodelitev"
Uslužbenci ministrstva so pregledali vse zadeve iz obdobja med 1. januarjem 2008 in 2. septembrom 2009, za katere je bil uporabljen institut označevanja "posebej pomembno". Pod drobnogledom ministrstva so bile tudi zadeve označene z institutom izločitve, dodelitve in predodelitve zadev ter sopodpisa in evokacije.

Ministrstvo je zanimal tudi institut obveznih usmeritev oziroma navodil za odločanje, vodenje tožilskega dnevnika in institut nadzora nad pravilnostjo izvrševanja vse omenjenih zadev državnotožilske uprave.