'Daleč od tega, da bi jim lahko pomagala,' je po zaslišanju dejala Cveta Zalokar Oražem. Foto: MMC RTV SLO
'Daleč od tega, da bi jim lahko pomagala,' je po zaslišanju dejala Cveta Zalokar Oražem. Foto: MMC RTV SLO

Poslanka Zaresa je pojasnila, da je bila v zadnjem mesecu že drugič zaslišana na vrhovnem državnem tožilstvu in da je tudi tokrat ponovila to, kar je povedala že na prvem zaslišanju. To pa je, da so bile vse informacije, ki jih je izpostavila na seji odbora DZ-ja za notranjo politiko 8. julija, povezane le s tem, kar je izvedela iz medijev. Cveta Zalokar Oražem zato zaslišanje vidi kot izvajanje pritiska na novinarje in kritične politike. Dodala je, da bo tudi vsa nadaljnja zaslišanja jemala kot šikaniranje in pritisk nanjo. Presenečena je, "da se delo tožilstva usmerja v novinarje in kritično politično besedo", medtem ko se s ključnimi akterji v zadevi Patria po njenem mnenju še vedno nihče ne ukvarja resno.

Zalokar Oražmova upa, da bo tudi tožilstvo, podobno kot v zadnjem času policija, začelo delati resno in sodelovati z drugimi, predvsem z ljudmi iz Finske. Kot je poudarila, bi tožilstvo svojo energijo v zvezi s tem moralo usmerjati k akterjem afere oz. mešetarjem z orožjem.

Poslanko Zaresa so na pričanje na državno vrhovno tožilstvo povabili kot občanko - kar pomeni, da je bila zaslišana kot oseba, ki bi lahko dala potrebne podatke o kaznivem dejanju.

Na vprašanje, ali je beseda tekla tudi o uhajanju dokumentov iz tožilstva, je poslanka Zaresa odvrnila, da ne. Je pa povedala, da so jo nekateri opozorili na možnost, da bi lahko imelo tožilstvo namen prek popolnoma drugih vsebin priti do vpogleda v njene telefonske pogovore.

Predmet zaslišanja izjava o založeni depeši Interpola
Poslanka je sicer na omenjeni seji med drugim dejala, da se je depeše Intarpola skrivalo namenoma in da njihova založitev ni bila napaka, vprašanja drugega zaslišanja pa so se nanašala na to, ali lahko to izjavo podkrepi. "Še vedno mislim, da to ni bil slučaj, seveda pa daleč od tega, da bi jim lahko pomagala," je po zaslišanju dejala poslanka.

Kot je znano, je avtrijski Interpol slovenskemu v zvezi s preiskavo zadeve Patria poslal depešo, v kateri naj bi bila zapisana informacija o nakazilu provizije Patrije na račun podjetnika Wolfganga Riedla in nakazila na račun Walterja Wolfa. Slovenija je Avstrijcem odgovorila z več kot enoletno zamudo.