Markovič je pojasnil, da je pri vlogi pritožbe sledil sodničinemu poduku. Foto: BoBo
Markovič je pojasnil, da je pri vlogi pritožbe sledil sodničinemu poduku. Foto: BoBo

Dejan Marković, odvetnik Ivana Črnkovića, je pojasnil, da je sodišče pritožbo ovrglo kot nedopustno, ker zoper sklep o izločitvi listinskih dokazov, ki ga sodišče sprejme na glavni obravnavi, ni predvidena pritožba.

Marković je poudaril, da je tudi sam opozarjal, da tovrstna pritožba ni mogoča, vendar je sledil pravnemu pouku sodnice. Tudi v sklepu o zavrnitvi pritožbe se višje sodišče po njegovih besedah sklicuje na njegovo pripombo.

"Višje sodišče po vsebini ni obravnavalo pritožbe, ampak jo je zavrglo iz formalnih razlogov, ker pritožba ni mogoča," je še poudaril Marković.

Nezakonito pridobljeni dokazi?
Sojenje v zadevi Patria se je začelo na začetku septembra, vendar pa je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji. Po mnenju obrambe naj bi bili ti dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zahtevo odvetnikov obrambe je najprej zavrnila sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri zagovorniki na odločitev pritožili na Višje sodišče v Ljubljani.

Predsednik SDS-a Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, nekdanji direktor HSE-ja Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf so v zadevi Patria obtoženi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.