Hrvaška je poskuse slovenske strani, da vprašanje o varčevalcih LB-ja uvrsti na pogovore o nasledstvu, označila za nesprejemljive. Foto: RTV SLO
Hrvaška je poskuse slovenske strani, da vprašanje o varčevalcih LB-ja uvrsti na pogovore o nasledstvu, označila za nesprejemljive. Foto: RTV SLO
Knjižica Ljubljanske banke
Ljubljanska banka mora po mnenju Hrvaške vrniti dolg njenim hrvaškim varčevalcem. Foto: RTV SLO

Hrvaško zunanje ministrstvo je zapisalo, da gre za zasebno-pravni odnos nekdanje Ljubljanske banke s posameznimi varčevalci. S tem so se odzvali na ponedeljkove izjavo poslanca Jožefa Jerovška, da je slovenski vladi uspelo evropski javnost in pravosodje prepričati, da je vprašanje varčevalcev LB-ja vprašanje nasledstva.

Hrvaško ministrstvo je še dodalo, da je Sloveniji že jasno predstavilo stališče, da mora LB vrniti dolg in da je treba spoštovati vladavino prava.

Hrvaška koalicija očitala svoji vladi neobveščanje
Podobno je ministrstvo sporočilo že pred tednom dni, ko je odgovorilo na očitke dveh koalicijskih strank, Hrvaške kmečke stranke in Hrvaške socialno-liberalne stranke, ki sta vlado v Zagrebu obtožili, da se s Slovenijo že več mesecev pogovarja o odprtih vprašanjih med državama, a o tem še vedno ni obvestila parlamentarne stranka in javnost.

Takrat je ministrtvo zatrdilo, da je Zagreb v odgovoru Sloveniji o vprašanju dolga nekdanje Ljubljanske banke ponovil svoje znano stališče, da mora dolg biti vrnjen, vprašanje pa pustiti na ravni odnosa med banko in njenimi varčevalci.