Sodne zaostanke naj bi zmanjšali tudi s pomočjo projekta Lukenda. Foto: EPA
Sodne zaostanke naj bi zmanjšali tudi s pomočjo projekta Lukenda. Foto: EPA
Odškodnine bodo znašale od približno 71.892 do 1.198.200 tolarjev. Foto: RTV SLO
Lovro Šturm
Minister je napovedal tudi zaposlitev novih sodnikov za določen čas, ki bodo pomagali pri reševanju sodnih zaostankov. Foto: RTV SLO

Predlog zakona naj bi v DZ-ju obravnavali po nujnem postopku, določa pa možnost nadzorstvene pritožbe strank predsedniku sodišča. Če ta ugotovi, da sodišče odlaša z reševanjem zadeve, lahko predsednik doseže dejansko pospešitev sojenja, glede katere se je stranka pritožila.

Zakon predvideva tudi rokovni predlog, kar je posebna pritožba, ki jo vloži stranka zoper odločitev predsednika sodišča po postopku nadzorstvene službe. O tej pritožbi odloča predsednik nadrejenega sodišča ali sodnik po njegovem naročilu, ki, enako kot pri nadzorstveni pritožbi, odloča o pospešitvi sojenja.

Zakon predvideva tudi odškodnino za škodo, ki je nastala zaradi kršitve pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, ki je omejena na 1.198.200 SIT. V postopkih glede odškodnine bo sodelovalo tudi državno pravobranilstvo, ki se bo skušalo s prijateljskimi poravnavami izogniti morebitni tožbi zoper RS zaradi odškodnine. Zakon bo začel veljati 1. januarja 2007.

Na sodiščih naj bi zaposlili tudi največ 19 sodnikov, ki bi bili zadolženi za reševanje pritožb, ki jih predvideva novi zakon. Število novih sodnikov bo znano kasneje, odvisno pa bo od potreb.

Minister Lovro Šturm je predstavil tudi namero, da bodo s sodelovanjem z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve v programu Lukenda na sodiščih zaposlili do 500 delavcev, ki so vključeni v program javnih del. Ti bodo na sodiščih pomagali pri opravljanju nestrokovnih del, predvsem pri Zemljiški knjigi in zapuščinskih sodbah. S tovrstno pomočjo naj bi začeli do začetka poletja.

Vlada je danes sprejela še sklep o napotitvi vojakov v DR Kongo in se seznanila z informacijami o razvoju dogodkov glede postavitve plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Še več sto tožb
Na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu je tožbo zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji dobilo že 65 Slovencev, zadnjih 25 prav danes. Vsega skupaj mora Slovenija slovenskim državljanom plačati več kot 60 milijonov tolarjev, na tem sodišču pa je proti Sloveniji zaradi predolgih sodnih zaostankov vloženih še skoraj 500 tožb.