"To je nezaslišano," je na Twitterju zapisal Aleš Zalar. Foto: MMC RTV SLO
Zalarja zanima, ali je bilo morebiti pri izginitvi spisa v zadevi Patria storjeno celo kaznivo dejanje. Foto: EPA
Franci Matoz
Franci Matoz meni, da skuša Zalar ustvariti vtis, da gre za sodni spis v postopku proti Janši. Foto: MMC RTV SLO
Izginil spis iz zadeva Patria

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je pojasnil, da so na sodišču v zvezi z enim od postopkov v zadevi Patria založili le del prilog k spisu in ne del spisa, kot je danes dejal Zalar. Po Panjanovi oceni je bil nastop ministra nenavaden, po vsebini pa zgrešen.

Panjan je na novinarski konferenci dejal, da verjame, da je spis nekje založen, "kar ni nič nenavadnega in minister bi moral to vedeti". Zalar je namreč ljubljansko okrožno sodišče vodil več let. Panjan je poudaril, da sodišče posluje na sedmih lokacijah, zato se spise prenaša naokoli po mestu, zato se vsem tveganjem tudi ob zelo dobri organizaciji ne morejo izogniti. In prav ministrstvo za pravosodje mora zagotoviti primerne pogoje za poslovanje, je dodal.

Po njegovih besedah je tako v tem primeru šlo za navaden zdrs, priloge pa so v bistvenem delu že obnovljene, za tiste, ki še niso, pa je sodnica, ki vodi zadevo, stranke že prosila za dopolnitev. Prav zato Panjan ne vidi razloga za "nekoliko preveč pompozen nastop ministra".

Organi pregona spet brez pomembnih gradiv
"Izginil je del sodnega zapisa v zadevi Patria. To je nezaslišano," je namreč danes na Twitterju zapisal odhajajoči pravosodni minister Aleš Zalar. Več pojasnil je nato podal tudi na novinarski konferenci.

Gre za postopek proti Cekuti in Zupanu
"Ugotovitev, da je izginil del spisa v eni od kazenskih zadev v zadevi Patria, ni nova, ker se je pojavila že pred časom. Na ministrstvu smo bili takrat pozorni na to informacijo. Zadovoljil nas je odgovor, da ta podatek drži, da pa so problem že odpravili in spis obnovili. Tako so vsaj mediji povzemali odgovor sodišča. Jaz sem danes prejel informacijo, ki kaže, da ni tako in da spis še ni obnovljen, in da del spisa morda sploh ne bo nikoli obnovljen," je na novinarski konferenci zatrdil Zalar. Kot je še dejal, gre za zadevo, ki je še v fazi vložene zahteve za preiskavo. Spletno Delo navaja, da gre za postopek proti Cekuti in Zupanu.

Zalar je sicer uvodoma poudaril, da ne gre za volilno kampanjo in da javnosti govori kot minister, ki izvaja tekoče posle, ne pa kot kandidat LDS-a. "Menim, da je prav, da o tem obvestim javnost, pri čemer je vseeno, ali to storim danes ali v ponedeljek. Dolžan sem javnost obvestiti o tem, ko to izvem," je dejal.

Zalar: Način obnavljanja spisa nakazuje, da se postopek zavlačuje
Poudaril je, da je ljubljansko okrožno sodišče, ki obravnava zadevo, tožilstvo prosilo za pomoč pri obnovi spisa, tožilstvo pa je v nadaljevanju za izgubljeno dokumentacijo zaprosilo policijo.

Iz zaprosil je razvidno, pravi Zalar, da je bilo izgubljeno zelo veliko dokumentacije, kot vse kaže, pa naj bi bili izgubljeni originalni dokumenti in ne kopije, zato se je odločil, da bo predsednika višjega sodišča v Ljubljani zaprosil, da izvede nadzor nad zadevami na okrožnem sodišču. Zalarja zanima, ali ni bilo pri tem storjeno celo kaznivo dejanje.

"Mislim, da bi bilo nedopustno, če sodišče sodnega postopka ne bi moglo izpeljati iz teh razlogov, torej zato, ker je bil izgubljen del sodnega spisa. Upam, da ni tako," je poudaril in dodal, da ga tak način obnavljanja spisa, ki nakazuje, da se postopek v tej zadevi zavlačuje, preseneča.

Na Zalarjeve izjave se je odzval tudi zagovornik Janeza Janše, odvetnik Franci Matoz, prav tako kandidat na letošnjih volitvah, in sicer na listi SDS-a. Matoz Zalarju očita, da je z današnjo informacijo tik pred volilnim molkom poizkušal ustvariti vtis, da gre za sodni spis v postopku proti Janši in drugim. Če je tako, je takšno ravnanje po Matozovem mnenju obsojanja vredno, saj da gre za zlorabo funkcije ministra.

Izginil spis iz zadeva Patria