Na ministrstvu so prepričani, da Zalarjeva zaposlitev v odvetniški pisarni Senica v času mirovanja sodniške funkcije ni sporna. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu so prepričani, da Zalarjeva zaposlitev v odvetniški pisarni Senica v času mirovanja sodniške funkcije ni sporna. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu so pojasnili, da je sodni svet odločil, da Zalarju od 23. novembra 2007 naprej sodniška funkcija miruje. "To pomeni, da od tega dne naprej Aleš Zalar ni bil več v delovnem razmerju z Republiko Slovenijo, kar je razvidno tudi iz njegove delovne knjižice. Tako se je 23. novembra 2007 lahko zaposlil in sklenil delovno razmerje v odvetniški pisani Mira Senice in odvetniki d. o. o., in sicer kot svetovalec za mediacijo in arbitražo. To delovno razmerje je trajalo do 31. marca 2008, torej približno štiri mesece. V času zaposlitve v odvetniški pisarni ni opravljal odvetniške dejavnosti, saj zanjo tudi ni bil registriran," so pojasnili.

Za delo v Romuniji ni imel sklenjenega delovnega razmerja
Na vprašanje, ali je bil res pravni svetovalec v Romuniji (v nekaterih medijih so se namreč pojavili očitki, da tega dela ni opravljal), so na ministrstvu odgovorili, da je bil zdajšnji pravosodni minister Zalar v okviru mednarodne civilne misije svetovalec za pravne zadeve EU-ja na Vrhovnem sodišču v Romuniji od 23. novembra 2007 do nastopa funkcije ministra za pravosodje. Za opravljanje omenjenega dela ni sklenil delovnega razmerja, saj za tovrstne misije to ni mogoče, so dodali.

"Mirovanje sodniške funkcije ureja 40. člen zakona o sodniški službi, ki pravi, da sodniku v tem času sodniška funkcija ter vse pravice in dolžnosti iz sodniške službe mirujejo. V tem času sodnik ne izvršuje sodniške funkcije," so na ministrstvu pojasnili ob vprašanju, ali ni bila zaposlitev v odvetniški pisarni Senice sporna, saj nekateri pravniki opozarjajo, da bi Zalar lahko zamrznil sodniško funkcijo le za čas, ko ga je država poslala v Romunijo.

Ministrstvo: Zalar je lahko v času mirovanja opravljal druga dela
Kot so zatrdili na ministrstvu, lahko sodnik med mirovanjem pravic sklene delovno razmerje, saj v tem času ne prejema plače iz zaposlitve in nima nobenih pravic do socialnega, zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja.

"Zato lahko v času mirovanja opravlja druga dela, oziroma sklene pogodbeno ali delovno razmerje. Na primer, če je sodnik izvoljen za ministra, poslanca, predsednika republike v času mirovanja, sklene novo delovno razmerje, ob tem ko mu pravice in dolžnosti iz sodniške službe mirujejo. Enako velja tudi, če je sodnik imenovan za člana mednarodne civilne misije, zaradi česar je Zalarju sodni svet odobril mirovanje pravic in dolžnosti iz sodniške službe," so poudarili.

Ker je takrat Zalar opravljal delo svetovalca na Vrhovnem sodišču v Romuniji na osnovi civilno pravne pogodbe o delu in ni imel sklenjenega delovnega razmerja, je zaradi zagotovitve ustrezne socialne varnosti zato sklenil delovno razmerje in se za štiri mesece zaposlil v Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki d. o. o, so pojasnili na ministrstvu, kjer menijo, da je bila zaposlitev v času mirovanja dovoljena in je zagotavljala ustrezno socialno, zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.