Če bi Zanoškar postal minister, bi ga v DZ-ju zamenjal Erjavec. Foto:
Če bi Zanoškar postal minister, bi ga v DZ-ju zamenjal Erjavec. Foto:
Karl Erjavec
O razrešitvi Erjavca bodo poslanci predvidoma odločali v torek.

Zanoškar je po koncu današnjega usklajevalnega sestanka v poslanski skupini DeSUS, ki se ga je udeležil tudi generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, pojasnil, da gre sedaj postopek izbire kandidata za novega ministra naprej. "V DeSUS-u imamo tudi novo ime za kandidata," je povedal. Dodal pa je, da je to ime v stranki "še držijo v tajnosti".

Kot je pred usklajevalnim sestankom povedal Zanoškar, je "glavni razlog za mojo zavrnitev ponudbe za novega okolijskega ministra v tem, da ne vidim zadostne podpore niti pri koalicijskih kolegih". Prav tako je takšno odločitev sprejel tudi zaradi oklevanja predsednika vlade Boruta Pahorja glede njegove kandidature, je še dejal poslanec in slovenjegraški župan Zanoškar.

Po neuradnih informacijah se kot kandidata za ministrski stolček omenja Mirana Gajška, načelnika Oddelka za urbanizem na MOL-u, je poročala TV Slovenija.

Po poročanju medijev so že v soboto zaokrožile neuradne informacije, da novi minister za okolje vendarle ne bo Zanoškar, ki bi z odhodom iz DZ-ja poslanski sedež prepustil trenutnemu okolijskemu ministru in predsedniku DeSUS-a Karlu Erjavcu. Po nekaterih informacijah naj bi bil novi kandidat strokovnjak za urejanje prostora in tudi član DeSUS-a. Z omenjenim kandidatom naj bi bil zadovoljen tudi premier Pahor.
O Erjavčevi razrešitvi bodo poslanci odločali v torek.

Kot je znano, je Pahor predlog za Erjavčevo razrešitev v DZ vložil zato, ker so po njegovem mnenju - ki temelji na ugotovitvah Računskega sodišča - dejanski učinki sprejetih ukrepov okolijskega ministrstva na področju zbiranja zbranih komunalnih odpadkov in ravnanja z njimi nezadostni, zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljanov Slovenije.