Nesprejemljivo je, da bodo starši morali plačevati tudi po sto evrov na mesec več, da se bodo njihovi otroci sploh lahko pripeljali do šole, opozarjajo v študentski in dijaški organizaciji. Foto: BoBo
Nesprejemljivo je, da bodo starši morali plačevati tudi po sto evrov na mesec več, da se bodo njihovi otroci sploh lahko pripeljali do šole, opozarjajo v študentski in dijaški organizaciji. Foto: BoBo

V organizacijah študentov in dijakov opozarjajo, da manjkajoča sredstva, tj. 13 milijonov evrov, ki so potrebna za nemoteno izvajanje subvencioniranega prevoza dijakov in študentov do konca letošnjega leta, kljub javnim zagotovilom vlade do danes niso bila zagotovljena.

S protestom, ki ga napovedujejo za prihodnji torek, želijo tako jasno pokazati nestrinjanje s takšnim ravnanjem, predvsem pa želijo s podporo mladih doseči, "da jim trenutna odhajajoča politična elita zagotovi potrebna sredstva za subvencioniran prevoz do konca leta 2014, ne le za maj in junij".

Tudi 100 evrov in več, da otrok sploh pride do šole
"Ne moremo sprejeti parcialnih rešitev, s katerimi si politika kupuje politični mir pred parlamentarnimi volitvami. Medtem ko bomo poslušali prazne besede v sklopu volilne kampanje, pa bomo mladi postali kolateralna škoda, ki bo plačevala za njihove napake. Ne bomo se sprijaznili z gasilskimi ukrepi, ki gasijo le nesposobnost vlade in nikakor ne problemov mladih," so zapisali v sporočilu za javnost in opozorili še, da je nesprejemljivo, da bodo starši morali plačevati tudi po sto evrov na mesec več, da se bodo njihovi otroci sploh lahko pripeljali do šole.

Zahtevajo pisno zagotovilo, da bo denarja dovolj do konca leta
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je namreč 20. maja na seji s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij. Dan pozneje pa je na dopisni seji zagotovila tudi sredstva za sklenitev aneksov za opravljanje obvezne gospodarske javne službe linijskih avtobusnih prevozov za omenjena meseca.

ŠOS in in DOS sta že takrat opozorila, da se z delnimi rešitvami za subvencije študentskih in dijaških vozovnic ter aneksov za opravljanje gospodarske javne službe linijskih avtobusnih prevozov ne strinjata in da pričakujeta pisna zagotovila za celoletno rešitev. V nasprotnem primeru so napovedali proteste.

O tem tudi pristojni odbor DZ-ja
O tej problematiki bo na zahtevo SDS-a popoldne razpravljal tudi odbor DZ-ja za infrastrukturo in prostor. Predlagatelji današnje nujne seje odboru med drugim predlagajo, da pristojni ministrstvi pozove, da nemudoma poiščeta rešitev za nemoteno nadaljevanje financiranja subvencij avtobusnih in železniških prevozov dijakov in študentov.