Število gmotno prikrajšanih se povečuje, pravi ministrica za delo. Foto: MMC RTV SLO
Število gmotno prikrajšanih se povečuje, pravi ministrica za delo. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah ministrice za delo in socialo Anje Kopač Mrak se tudi po Evropi povečuje delež revnih zaposlenih, ki jih je pri nas šest odstotkov. Poudarila je, da so danes sprejeli spremembe socialne zakonodaje – med drugim se vrača pravica do državne štipendije, otroški dodatek pa se ne bo več v celoti štel v dohodek družine.
Čedalje pomembnejše so nevladne in humanitarne organizacije. Po besedah Imreja Jerebica iz Karitasa lahko namreč oni vstopijo kot blažilnik revščine in z njo povezanega sramu in jeze.
Strašljive številke
Bojan Regvar iz socialne zbornice pa je ob tem nanizal nekaj številk - po njihovih podatkih je trenutno 48.000 ljudi, ki prejemajo plačo, nižjo od 700 evrov, skupno pa 392.000 revnih in socialno izključenih. Brez socialnih transferjev bi bilo revnih več kot 25 odstotkov ljudi, 370.000 upokojencev pa ima dohodke, nižje od 566 evrov, je dejal.
"Obseg revščine je tako velik, da so potrebne nujne strukturne spremembe. Transferji so se izpeli, ker denarja ni več. Potrebujemo nekaj podobnega kot malo delo, ki smo ga zavrnili na referendumu, da bi lahko tisti, ki še lahko delajo, tudi delali," je dejal. Alojz Kovačič iz mariborskega Rdečega križa pa je dejal, da pridejo k njim tudi ljudje, ki imajo 172 evrov pokojnine. Opozoril je tudi na ljudi, ki jih statistike ne zajamejo.
Ministrica je k tem številom dodala, da je revnih po uradnih statistikah 271.000 ljudi, narašča pa delež ljudi, ki so gmotno prikrajšani. Hkrati je izpostavila, da se v novem proračunu povečuje obseg socialnih izdatkov.
Igor Antauer iz Združenja delodajalcev Slovenije pa je ponovil, kar že leta opozarjajo in je v zadnjih časih postalo še očitneje - gospodarstvo je tako obremenjeno, da novih davkov več ne prenese. Kar pa se revščine: "Pogovarjamo se o posledicah, vzroki pa so nastali v gospodarski krizi in se le še stopnjujejo. Krivda pa je tudi pri nekaterih nepoštenih gospodarstvenikih."
"Že devet let poslušam mantro ustvariti delovna mesta. Delovna mesta se ne ustvarjajo sama, ampak je treba ustvariti pogoje. Vsaka dodatna obremenitev pomeni več revščine. Če se bo dvignila minimalna plača, bomo pokopali tiste, ki tega ne zmorejo,"
je opozoril.

Tarča: revščina, sociala in humanitarnost
Tarča: revščina, sociala in humanitarnost