Neupravičeno naj bi strokovne nazive podelili več kot 500
Neupravičeno naj bi strokovne nazive podelili več kot 500 "absolventom", ugotavljajo koprski kriminalisti. Foto: RTV SLO

Kriminalisti so ugotovili, da so člani vodstva fakultete med letoma 2005 in 2008 zlorabljali svoj položaj, saj so neposredno v "absolventski staž" vpisali več kot 600 študentov, čeprav je to v nasprotju z zakonom o visokem šolstvu kot statutom univerze, katerega članica je fakulteta.

Čeprav sporočilo za javnost fakultete ne identificira (piše o obalni fakulteti), pa gre najverjetneje za Fakulteto za menedžment v Kopru, ki je članica Primorske univerze. O nepravilnostih na tej fakulteti, ki so jih zdaj potrdili tudi kriminalisti, so mediji namreč že poročali.

Kaj je in kaj ni absolventski staž?
Absolventski staž je le sintagma za pravico, ki daje študentu možnost, da ima status študenta še 12 mesecev po zaključku zadnjega semestra študija, zato neposredni vpisi v absolventski staž, torej tako, da študent fakultete ni obiskoval, ampak je postal le njen absolvent, niso mogoči.

Zaračunali so jim šolnino, "delati" jim ni bilo treba
Fakulteta je takšnim "absolventom" zaračunala tudi šolnino, literaturo in druge storitve in tako fakulteti protipravno prislužila več kot 350 tisoč evrov, so ugotovili kriminalisti, ki so ovadili pet odgovornih s fakultete za tri kazniva dejanja zlorabe položaja in pravic. Gre za kaznivo dejanje, ki se lahko konča z zaporno kaznijo od enega do osmih let.

Dekan in v. d. dekana zavedla rektorja
Med ovadenimi sta tudi takratni dekan Egon Žižmond in v. d. dekana Boštjan Antončič, ki sta, kot piše koprska policija, zavedla rektorja univerze, da je več kot 500 na nezakonit način vpisanim študentom podelila diplome in striokovne nazive. Osumljenca bremenijo kaznivega dejanja overitve lažne vsebine, za kar je zagrožena do triletna zaporna kazen. Žižmond je za Radio Slovenija dejal, da z ovadbo ni seznanjen in je ni želel komentirati.

Nepravilnosti raziskovala tudi univerza
Zgodba o nepravilnostih na koprski fakulteti je sicer stara že dve leti, saj je skupina za nadzor, ki ga je odredil rektor primorske univerze leta 2008 Rado Bohinc že pred dvema letoma ugotovil, da so vpisali več študentov, kot so imeli razpisanih vpisnih mest, da so spreminjali vpisne pogoje in drugo. Zato je Bohinc junija dekana fakultete Egona Žižmonda razrešil.