Policisti od vlade še niso prejeli simulacij odprave plačnih anomalij, zato napovedujejo nove stavkovne zahteve. Foto: BoBo
Policisti od vlade še niso prejeli simulacij odprave plačnih anomalij, zato napovedujejo nove stavkovne zahteve. Foto: BoBo

Vlada policistom še ni posredovala obljubljenih simulacij odprave plačnih anomalij, prav tako pa jih ni obvestila o nadaljevanju pogajanj. Sindikati zato napovedujejo nove stavkovne ukrepe, ki bi jih lahko občutili vsi državljani.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je na zadnjem sestanku s policisti pred božičem obljubila, da bo vlada pripravila dodatne izračune finančnih posledic realizacije predloga sindikatov, a do danes policisti niso prejeli še nobene informacije o nadaljevanju pogajanj.

Policijski sindikati zato napovedujejo, da bodo glede na odnos vlade do njih "žal prisiljeni izvesti tudi ukrepe, ki jih bomo občutili vsi državljani". Državljani naj bi bili tako prikrajšani za dozdajšnjo raven varnosti, ki že tako - zaradi dobrega meseca dni trajajoče stavke - pada. "Vlada se ne zaveda, da vzdrževanje varnosti temelji v pretežnem delu na samoiniciativnosti, ta pa je pogojena z zadovoljstvom slehernega policista."

Policisti: Druge izbire nimamo
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je sicer dejal, da se bodo o novih stavkovnih ukrepih še pogovorili. Po neuradnih informacijah, pa naj bi policisti v nedeljo in ponedeljek izvajali poostreno kontrolo na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja in Obrežje. To najverjetneje pomeni daljše zastoje na mejnih prehodih.

Policisti v času stavke izvajajo le nujne naloge, opredeljene v zakonodaji. "Očitno to predstavnikov vlade ne skrbi, saj so zase, na račun vseh državljanov, dobro poskrbeli," so sindikati zapisali v izjavi za javnost, kjer so se državljanom tudi vnaprej opravičili za morebitne nevšečnosti, a kot sami pravijo, druge izbire nimajo.

Policisti sicer zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih. Med njimi je 35-odstotno povišanje plač in izplačilo presežnih ur. Zahtevajo pa tudi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočila varno delo.