Informativni izračun Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je v dveh dneh uporabilo kar 17.000 ljudi. Foto: BoBo
Informativni izračun Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je v dveh dneh uporabilo kar 17.000 ljudi. Foto: BoBo

V prvih dneh novega leta je Zpiz na svoji spletni strani, kjer ima objavljen informativni izračun datuma upokojitve po novem pokojninskem zakonu, naštel kar 17.000 izračunov. Po uveljavitvi novega pokojninskega zakona je na obzorju kar nekaj težav, tudi zato, ker je bilo za informiranje zavarovancev, pa tudi za pripravo tehničnih podrobnosti in podzakonskih aktov premalo časa.

S sprejetjem pokojninske reforme se je hitelo, nekatere spremembe so bile sprejete šele prejšnji mesec, na podzakonske akte, za katere je med drugim pristojno tudi finančno ministrstvo, se še čaka. Zato ne preseneča, da so tudi na Zpizu uveljavitev pokojninskega zakona pričakali nekoliko nepripravljeni. Pripravili so namreč le nekaj osnovnih začasnih obrazcev kot pomoč za uveljavljanje pravic, da bi omogočili lažje vlaganje zahtevkov zavarovancev, ki se želijo upokojiti.

Sicer pa je Zpiz zasut tudi s približno 12.000 pritožbami na odločbe, izdane avgusta, nekaj manj kot 26.000 upokojencem, ki jim je supervarčevalni zakon znižal pokojnine oziroma tisti del prejemka, ki se financira iz državnega proračuna.

Poleg tega pa mora Zpiz do konca meseca izdati tudi 8.000 novih odločb tistim upokojencem, ki so od 1. januarja izvzeti iz negativne uskladitve po 143. členu varčevalnega zakona. Gre za tiste upokojence, ki so del delovne dobe delali v republikah nekdanje Jugoslavije in so od prvega januarja upravičeni do višine pokojnine, ki so jo prejemali pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ.