Ne le v zasebnem, tudi v javnem sektorju so povzdignili glas. Foto: MMC RTV SLO
Ne le v zasebnem, tudi v javnem sektorju so povzdignili glas. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Premier Pahor zahteva, da se proračunski primanjkljaj zniža za vsako ceno. Foto: MMC RTV SLO
Na ulice tudi javni sektor?

Vlada namreč pripravlja še dodatne varčevalne ukrepe, ki bodo najbolj prizadeli prav javne uslužbence. Gregor Drnovšek je za TV Slovenija poročal, da je sindikate najbolj razburila napoved premierja Boruta Pahorja o rebalansu proračuna, pri čemer je bila finačnemu ministru Francu Križaniču zaupana naloga, da do konca leta na kakršen koli način poskrbi za to, da se primanjkljaj zniža za pol odstotka.

Po neuradnih informacijah naj bi vlada razmišljala tudi o precej drastičnih ukrepih, kot so zmanjšanje dodatka za malico in prevoz za polovico, prav tako naj bi se za približno polovico zmanjšale vrednosti odpravnin in jubilejnih nagrad. Število odpravnin ob odhodu v pokoj naj bi se s treh zdajšnjih bruto plač zmanjšalo na dve ali celo eno.

"Lahko se zgodi še ne videno"
Janez Posedi
iz pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja je o tem dejal, da je država navajena na to, da jim jemlje; zato vidijo sebe kot tarčo in se temu ustrezno organizirajo. Na novinarsko vprašanje, ali se lahko zgodi Grčija, je odvrnil, da "temperament proti ekvatorju narašča". "Predvidevam, da mi nismo taki, da bi zažigali kakšne banke, gotovo pa se lahko zgodi kakšna zadeva, ki pri nas še ni bila videna."

Vodja druge skupine sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je dejal, da vnaprej ne izključuje nobene možnosti, najprej pa je treba ugotoviti, kakšne so stavkovne zahteve njegovih kolegov oziroma kaj želijo s stavko doseči. Prepričan je tudi, da bi njihova konfederacija takoj razmislila o stavki, če bi vlada predlagala znižanje plač v javnem sektorju zato, ker je treba dodatno varčevati. Prav tako bi o tem razmislila, če bi sledila preložitev uskladitev, ki so dogovorjene glede kolektivne pogodbe za javni sektor.

Ministrstvo: Pogajanja potekajo v skladu z dogovori
Ministrstvo za javno upravo z ustanovitvijo stavkovnega odbora še ni seznanjeno, menijo pa, da pogajanja s sindikati potekajo v skladu z dogovori. Potrdili so, da bodo letos izhodišča za posamezne elemente izvajanja kolektivne pogodbe zaradi razmer, v kakršnih smo, restriktivna; to se nanaša, denimo, na višino regresa za leto 2011 in na usklajevanje plač z inflacijo.

Obenem menijo, da vlada do zdaj v položaj javnih uslužbencev ni posegala restriktivno, kar naj bi med drugim dokazovala rast plač v javnem sektorju.

Na ulice tudi javni sektor?