Uporabniki lahko prek anonimnih e-prijav na preprost način oddajo elektronsko prijavo kršitev . Foto: www.policija.si
Uporabniki lahko prek anonimnih e-prijav na preprost način oddajo elektronsko prijavo kršitev . Foto: www.policija.si

Prek državnega portala e-uprava je mogoče hitro in po želji povsem anonimno oddati elektronsko prijavo kršitev, kaznivih dejanj in različnih nepravilnosti. Zadeve nato pregleda policija, inšpektorat za notranje zadeve ali prometni inšpektorat. "Javnost želimo na ta način spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij," pravijo v državnih institucijah.

Nasilje v družini, nestrpnost, korupcija ...
Že zdaj je bilo mogoče prijaviti kršitve s področij korupcije, trgovine z ljudmi, nasilja v družini in nepravilnosti pri delovanju avtošol ali pri tehničnih pregledih, neupoštevanje predpisov s področja zasebnega varovanja, pa tudi prijaviti pogrešane oziroma iskane osebe. Zdaj pa so vzpostavili še obrazca za prijavo ekstremnega nasilja in organiziranega kriminala.

Pod ekstremno nasilje se šteje izsiljevanje, nasilništvo, terorizem, nezakonit promet z orožjem in kakršno koli spodbujanje nestrpnosti ali sovraštva. Organiziran kriminal pa so tihotapstvo, preprodaja ali izdelava prepovedanih drog, orožja in razstreliv, nezakonite migracije, ponarejanje denarja.

Ni treba razkriti svojih podatkov
Prijavitelj lahko obrazec izpolni povsem anonimno - ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti. Tako IP-številka računalnika, s katerega je bila poslana prijava, ni vidna. Lahko pa podatke odda, če želi, da bi se pri obravnavanju prijave policisti oziroma inšpektorji nanj osebno obrnejo.