Ženske so najpogostejše žrtve nasilja v družini. Foto: MMC RTV SLO
Ženske so najpogostejše žrtve nasilja v družini. Foto: MMC RTV SLO
25. november – dan boja proti nasilju nad ženskami

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so ob mednarodnem dnevu preprečevanja nasilja nad ženskami v sporočilu za javnost poudarili, da je cilj akcije na eni strani spodbuditi žrtve, da hitreje iščejo pomoč, in soočati storilce z odgovornostjo za svoja dejanja.

Po drugi strani pa spodbujati ljudi, naj se ne umikajo, ko to težavo zaznajo v svoji okolici, ampak svoje sume prijavljajo in prevzamejo dejavno vlogo proti nasilju. Ženskam, najpogostejšim žrtvam nasilja v družini, akcija sporoča, naj se ne čutijo krive in naj se dogajanja ne sramujejo, temveč poiščejo pomoč.

Institucije so tu zato, da pomagajo
Uradne institucije in nevladne organizacije namreč lahko veliko pomagajo, le obvestiti jih je treba, poudarjajo v kampanji. Tudi s pomočjo nevladnih organizacij lahko žrtve izvedo, katera pravna sredstva so jim na voljo in tudi to, da lahko za vedno odidejo iz okolja, v katerem doživljajo nasilje, so zapisali.

Da bi bilo prijavljanje nasilja lažje in enostavnejše, so lani odprli tudi anonimno elektronsko prijavo za nasilje v družini, ki je objavljena na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve. Policija reagira na vsako anonimno e-prijavo in preverja navedbe v njih.

25. november – dan boja proti nasilju nad ženskami