"Ukrepov prepovedi približevanja imamo na letni ravni okrog 1.100, na podlagi prve javne raziskave o nasilju v partnerskih odnosih izhaja, da 85 odstotkov kršiteljev upošteva prepovedi približevanja," pravi Bobnarjeva. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Predstavniki državnih ustanov in nevladnih organizacij s področja preprečevanja nasilja v družini so na srečanju opozorili na pomembnost financiranja programov nevladnih organizacij, ki podpirajo boj proti nasilju v družini. Varuhinja človekovih pravic je izpostavila, da rebalans proračuna za leto 2012 nikakor ne sme zmanjšati sredstev za delovanje služb in nevladnih organizacij in društev na tem področju.

Žrtvam nasilnih dejanj je prav tako zatrdila, da skrbno obravnavajo tudi prijave zoper neustrezno ravnanje organov, denimo policije, tožilstva ali sodišča, zato jih poziva, da čeprav ne mislijo podati uradne izjave, naj se obrnejo na varuha.

Policisti se dodatno izobražujejo
Policija vedno zelo resno upošteva pripombe in predloge tako varuha človekovih pravic kot nevladnih organizacij glede obravnave in preprečevanja nasilja v družini, je izpostavila namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar. Tako je od leta 2008 absolutna prednostna naloga pri delu policije preprečevanje nasilja v družini in vzpostavili so tudi sistem rednega letnega načrtnega usposabljanja vseh policistov s področja preprečevanja in obravnave nasilja v družini.

Zalar bo opozoril nove ministre
Tudi minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Zalar je zadovoljen nad zglednim sodelovanjem z nevladnimi organizaciji. Zato se mu zdi pomembno ohraniti financiranje programov nevladnih organizacij, ki podpirajo boj proti nasilju. O predaji poslov novim ministrom, tudi notranjemu, bo posebej opozoril na pomen ohranitve teh programov.

Predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin pa je prepričana je, da bi morala država spodbujati nastanek novih programov, ker "kampanja ozaveščanja ljudi pripravi do tega, da o nasilju več govorijo".