Vrednot NOB-a ne gre podcenjevati, meni Jelušičeva. Foto: MMC RTV SLO
Vrednot NOB-a ne gre podcenjevati, meni Jelušičeva. Foto: MMC RTV SLO
Slovesnost na Cviblju

Jelušičeva je nastopila kot častna govornica pri grobnici, v kateri so pokopani padli borci NOB-ja, aktivisti OF-a in pripadniki mednarodnih partizanskih enot.

Slovesnost je potekala na spominskem kompleksu pri spomeniku kiparja Marjana Tepine, ki so ga leta 1961 v spomin na več kot 2.200 padlih borcev postavili nad grobnico s posmrtnimi ostanki partizanov, padlih v suhokrajinskih osvobodilnih bojih v letih od 1942 do 1945.

Kot so pojasnili prireditelji žalne slovesnosti, so bili med slovenskimi partizani tudi borci iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Rusije, Srbije in Črne gore, v napadih narodnoosvobodilne vojske na postojanko Žužemberk pa so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

"Kot so se Slovenci nekoč na tem prostoru bojevali skupaj z zavezniki v protifašistični koaliciji, tako je treba tudi danes razumeti, da morajo naši vojaki in vojakinje v boju za mednarodni mir in varnost sodelovati v različnih mednarodnih zavezniških silah," je Jelušičeva pozneje dejala za STA. Še več, kot so nam nekoč tukaj pomagali različni narodi, tako zdaj mi po njenih besedah pomagamo drugim narodom, da pridejo do svobode in varnosti oziroma standarda življenja, kakršnega imamo.

Slovesnost na Cviblju