Precej lažje je mleti in gnesti plače, kot pa izvesti nujno racionalizacijo, tudi šolstva in zdravstva - a ne na počez, pač pa s spremembo vodenja in organizacije. Foto: BoBo
Precej lažje je mleti in gnesti plače, kot pa izvesti nujno racionalizacijo, tudi šolstva in zdravstva - a ne na počez, pač pa s spremembo vodenja in organizacije. Foto: BoBo

Tudi aktualna vlada - četrta zapored - je povsem neizvirno sestavila nabor črtanj in znižanj različnih plačnih postavk, češ da ji obljube Bruslju druge možnosti niti ne dopuščajo.

Ker je ušlo iz spomina, velja ponoviti: v vseh letih zategovanja 2-krat znižanje bruto osnov, neusklajevanje plač z inflacijo, zamrznitev napredovanj in redne delovne uspešnosti, regres pod zakonsko določeno mejo, radikalno znižanje pokojninskih premij. Vsega skupaj za nekaj manj kot 2 milijardi neizdatkov. Posledica pa? Motivacija je mrtva - pravi ekonomist Bogomir Kovač.

Ob nižanju proračunskih odhodkov je poseg v plačno maso za vsako vlado skoraj idealen ukrep - učinek je hipen, z enim samim zamahom večmilijonski, če le se vladi uspe dogovoriti s sindikati. Še vsaki se je, čeravno - pravi Kovač - so prekaljeni sindikati zaradi hitrih menjav vlad praviloma močnejši: "V tem ne vidim nobene slabosti, kajti sindikati so trenutno skorajda edina sila, ki v tej državi še nekako skrbi za neko uravnoteženje."

Precej lažje je mleti in gnesti plače, kot pa izvesti nujno racionalizacijo, tudi šolstva in zdravstva - a ne na počez, pač pa s spremembo vodenja in organizacije. Tega se ni lotil še nihče, ker je zahtevnejše. Lažje je zategovati, sploh ob alibiju Bruslja, da sta javni dolg in proračunski primanjkljaj najhujše zlo: "Danes se vidi, da gre za napačno politično-ekonomsko usmerjenost. Rezultat je, da imamo danes razgrajene javne sektorje, recesijo. Kar pomeni, da nismo rešili niti javnega sektorja niti nismo rešili krize."

Smo pa zato s stalnim rezanjem in z nasedanjem ideologiji, uperjeni zoper javne uslužbence, ubili njihovo motivacijo, meni Kovač: "Kar pomeni umiranje na obroke. Kot bi v podjetju zaposlenim leta in leta dopovedovali, da so nebodigatreba ali da se bodo tako ali tako pojutrišnjem znašli nekje v predstečajnem postopku. Mi imamo neke predstečajne postopke pravzaprav že vseskozi."
Dejanja vseh vlad, ki zgolj zapolnjujejo proračun, Kovač razume "kot da je človeka mogoče ozdraviti samo s kirurškim nožem". Kar bi v resnici potrebovali, so internisti, ki bi postavljali diagnoze in zdravili. A to traja leta. In nihče še niti začel ni.

Nika Benedik, Radio Slovenija