Foto:
Foto:
Tine Velikonja
Upokojeni zdravnik je prepričan, da to, kar je storil, ni sporno. Foto: RTV SLO

Socialni demokrati menijo, da gre za nedopustno kršitev vseh etičnih norm. Posamezniku v javnih občilih napovedati, kdaj se bo njegova življenjska pot iztekla, je skregano z vsako etiko, menijo v SD-ju. "V tem primeru gre za poseganje v človekovo zasebnost na področju, kjer je človek najbolj ranljiv," so zapisali v stranki.

Izjave zdravnika so obsodili tudi v NSi-ju, ki mu je Velikonja izrazil politično naklonjenost. Dejali so, da gre pri napovedi konca človekovega življenja za brezsrčen poseg v nedotakljivost človekovega dostojanstva. Čudijo se, da je "star" članek prišel v javno razpravo takoj po razpisu lokalnih volitev. Zdi pa se jim še posebej začudenja vredno in vprašljivo, ker gre za pisanje priznanega in uglednega zdravnika Velikonje.

Klemen Žumer, podpredsednik NSi-ja za Slovence po svetu, ki je pretekli dve leti delal v Evropskem parlamentu kot asistent poslanca Peterleta, je zanj povedal, da je "zdrav kot riba" in da s svojo motiviranostjo in življenjsko energijo navdušuje vse okrog sebe. Velikonjeve navedbe je označil kot zavajanje javnosti in poskus degradacije človekove morale.

Oglasila se je tudi Musarjeva
Pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja Nataša Pirc Musar bo upokojenega zdravnika Velikonjo pozvala k razkritju vira podatkov. Nato naj bi presodila, v katerih zdravstvenih ustanovah je potreben nadzor. Po besedah pooblaščenke je urad sam organ pregona v primeru prekrška, če pa gre za kaznivo dejanje, podatke posredujejo tožilstvu.

Zdravniška zbornica o zadevi konec meseca
Do vprašanja naj bi se konec avgusta opredelila tudi komisija za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije. V primeru kršitev lahko ta zborničnemu tožilcu predlaga, da pripravi predlog obravnave na razsodišču.

KC: Molčečnost zavezuje tudi po prenehanju dela
V kliničnem centru so dejali, da morajo zaposleni spoštovati etične kodekse, sicer gre za hudo kršitev delovnih obveznosti. Podatkov ne smejo izdajati niti po prenehanju dela na KC-ju. Sporočili so tudi, da podatke o bolnikih varujejo in hranijo v skladu z zakoni.

Drnovšek se ne vznemirja
Ob robu srečanja v Murski Soboti je bilo na predsednika države Janeza Drnovška naslovljeno vprašanje, kako komentira pisanje Velikonje. Dejal je, da se zaradi pisanja ne vznemirja, saj so nekateri že večkrat prekoračili mero dobrega okusa in to ni nič novega. "Je veliko drugih aktivnosti, kamor je vredno usmerjati energijo," je odvrnil. Bolj ostre besede je zdravniku že namenil v svoji spletni rubriki na strani Gibanja za pravičnost in razvoj.