Zdravniki specialisti zdaj izhajajo iz 45. plačnega razreda, v spremembi kolektivne pogodbe predlagajo, da bi tisti s šestletno specializacijo začeli iz dveh razredov višje, torej iz 47. plačnega razreda. Fides zahteva tudi, da bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo. Foto: BoBo
Zdravniki specialisti zdaj izhajajo iz 45. plačnega razreda, v spremembi kolektivne pogodbe predlagajo, da bi tisti s šestletno specializacijo začeli iz dveh razredov višje, torej iz 47. plačnega razreda. Fides zahteva tudi, da bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo. Foto: BoBo

Tako je državna sekretarka Nina Pirnat po pogajanjih dejala, da je vladna stran predlagala, da se standardi in normativi, skupaj z obračunskim modelom ZZZS-ja, upoštevajo pri načrtovanju kadrov.

A predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin nad tem predlogom ni navdušen. Poudaril je, da sta se obe strani sicer dogovorili o nekaterih delih pogodbe, ki zadeva standarde in normative, določeni členi pa so ostali odprti, saj se v Fidesu ne strinjajo, da se standardi in normativi vežejo na obračunske modele ZZZS-ja.

Po njegovih besedah bi bila odločitev na tak način prepuščena direktorjem zdravstvenih zavodov, "ki bi se znašli v situaciji, ko ne bi vedeli, kaj narediti". "In verjetno ne bi naredili nič," je dejal predsednik Fidesa. Obenem pa je spomnil tudi, da se je v zadnjem predlogu tarifnega dela, ki so ga imeli na mizi, govorilo o tem, da bi se standardi in normativi za primarno zdravstveno raven vpeljali do leta 2025.

Sindikati so se obrnili tudi na Cerarja
V sindikatu Fides so pred pogajanji pisali tudi predsedniku vlade Miru Cerarju in mu natančno razložili, kakšne so njihove zahteve. Kriza je mimo in pričakujejo, da bodo tudi pretekle zaveze uresničene.

Na premierja so se obrnili, ker jim je bilo tako rečeno na zadnjih pogajanjih, saj naj bi njihove zahteve zahtevale spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. A kot je opozoril Kuštrin, z vladnimi predlogi ni nič drugače. V sindikatu odgovora na pismo sicer niso prejeli, tako da bodo danes videli, "kako in kaj", je še dejal. Fides sicer zahteva, da bi lahko zdravniki presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo, zahteve pa se nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače.

Priprave na stavko še potekajo
Sicer pa je bil po današnjih pogajanjih predsednik Fidesa manj pesimističen glede uspeha pogajanj. Ocenil je, da obstaja 30-odstotna možnost za uspešen konec pogajanj, kljub temu pa je navedel, da se priprave na stavko zdravnikov še nadaljujejo. Stavko bodo sicer še napovedali 30 dni pred začetkom, v tem času pa jo lahko tudi odpovejo, če bodo pogajanja uspela, je dejal Kuštrin.

Kuštrin je spet ponovil svojo kritiko ministrstva za zdravje, češ da ni pripravilo reforme slovenskega zdravstva. Pirnatova pa je na to njegovo kritiko odgovorila z naštevanjem vseh ukrepov in zakonov, ki so jih pripravili oz. jih še pripravljajo na ministrstvu. Navedla je reorganizacijo nujne medicinske pomoči, spremembe v primarnem zdravstvenem varstvu, zakon o lekarniški dejavnosti bo prihodnji mesec v parlamentu, v pripravi sta zakona o zdravstveni dejavnosti in o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. "Če vse to seštejemo, je to reforma oz. so potrebne spremembe," je dejala.