Lipica Turizem že dlje časa posluje z izgubo, vlada pa bi s prenosom na SDH rada dosegla boljše upravljanje podjetja. Foto: Tina Čič/Kobilarna Lipica
Lipica Turizem že dlje časa posluje z izgubo, vlada pa bi s prenosom na SDH rada dosegla boljše upravljanje podjetja. Foto: Tina Čič/Kobilarna Lipica

Židan je na novinarski konferenci spomnil na opozorilo Računskega sodišča, da Kobilarna Lipica ne more biti lastnik Lipice Turizma in da ta še vedno posluje z izgubo, medtem ko je javni zavod stabilen. Izguba naj bi letos znašala okoli 200.000 evrov, če bi družba plačevala najemnino, pa bi izguba verjetno dosegla okoli pol milijona evrov, je povedal minister.

Dodal je, da ji v obstoječi pravni obliki niti ni mogoče pomagati, ker jo je javni zavod že pred leti dokapitaliziral, Računsko sodišče pa je to ocenilo kot nedovoljen ukrep. "Druge možnosti pa ni," je opozoril.

Vlada zato zdaj pripravlja vse potrebno za prenos poslovnega deleža v Lipici Turizmu na Slovenski državni holding (SDH). "Upam, da bo to sprejeto ta ali prihodnji teden," je pojasnil. Cilj vlade je, da se z zaposlenimi ne zgodi nič in da Lipica Turizem še naprej deluje. "Dejavnost mora potekati naprej. Ministrstvo počne vse za to," je dejal. SDH bo moral po Židanovih besedah poskrbeti, da to ne bo navaden, pač pa strateški prenos; vlada naj bi v predlogu namreč zapisala, da gre za dejavnost, ki v Lipici mora potekati.
Delavci se bojijo za svoja delovna mesta
Informacije o tem, da naj bi vlada delež v Lipici Turizmu prenesla na SDH, je med sindikalisti v Lipici Turizmu in Kobilarni Lipica sprožila neodobravanje. Zaposleni se bojijo za delovna mesta in prihodnost, sindikalisti pa opozarjajo, da je med družbama preveč sinergij in da bi njuna ločitev težave prinesla obema.

Zato predlagajo, da bi Lipica Turizem znova postala del Kobilarne Lipica. "Lipica Turizem in Kobilarna Lipica sta potrebna drug drugi zaradi sinergij, ki jih imata zaradi finančnega učinka; če tega ne bo, lahko ostane le še plemenska čreda na paši. Ne bo več dresure naših lipicancev, ne bo več predstav, ne bo več finančnih sredstev iz tega naslova," je dejal predsednik sindikata Kobilarne Lipica Peter Slavič.