Slavko Ziherl bi moral postati desna roka ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Ziherl bi moral postati desna roka ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Foto: MMC RTV SLO
Dimitrij Rupel
Ruplovo imenovanje na mesto posebnega odposlanca za zunanje zadeve v premierjevem kabinetu močno odmeva na domačem političnem parketu. Foto: MMC RTV SLO
Ziherla zmotil Rupel

Razlog je nezadovoljstvo z imenovanjem Dimitrija Rupla na mesto odposlanca za zuanje zadeve. Za TV Slovenija je dejal, da se ne more sprijazniti s tem, da je Dimitrij Rupel, ki je bil, tako Ziherl, "vedno najbolj problematičen član v Janševi vladi", nagrajen s funkcijo v (Pahorjevi) vladi. "To je proti mojim načelom," je dejal.

Kot je povedal Pahor, Ziherl formalne odločitve še ni sprejel, saj ga je premier prosil, da bi se pred dokončno odločitvijo še pogovorila.

Kot so za MMC sicer dejali na ministrstvu, jim o tem ni nič znanega, Ziherl pa službe še ni nastopil, saj naj bi uradno začel delati 15. decembra.

Slavko Ziherl je širši javnosti sicer znan kot psihiater, prav tako pa opravlja fukcijo LDS-ovega mestnega svetnika. Vlada ga je na mesto državnega sekretarja skupaj z ostalimi sekretarji potrdila novembra.

LDS nezadovoljen, a lojalen
LDS je v izjavi za javnost ob tem zapisal: "Slavko Ziherl je dolgoleten ugleden strokovnjak in vodstveni delavec na enem od pomembnih zdravstvenih področij, zato smo prepričani, da bi tudi funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje zelo uspešno opravljal. Iskreno obžalujemo njegovo odločitev, da s tega mesta odstopi iz protesta proti imenovanju dr. Dimitrija Rupla za svetovalca predsednika vlade. Na delo dr. Rupla smo imeli tudi v LDS vrsto pripomb in pomislekov, opozarjali smo tudi na njegov neprimeren odnos do zaposlenih, še posebej pa na povsem nedopustno ravnanje v primeru diplomata Marjana Šetinca. Zato smo bili začudeni ob njegovem imenovanju na mesta odposlanca predsednika vlade. Gre pa seveda za osebno odločitev predsednika vlade, kdo bodo njegovi sodelavci, kar je tudi v njegovi pristojnosti. Dokler bodo odnosi v koaliciji še naprej korektni in dokler bo spoštovana in izvajana koalicijska pogodba, bo tudi LDS še naprej trden in lojalen člen vladne koalicije."

E. S.

Ziherla zmotil Rupel