Prešernova Zdravljica. Foto: MMC RTV SLO
Prešernova Zdravljica. Foto: MMC RTV SLO
Jure Košir, Kitzbühel 1999
Ure do odprtja ZOI v Sočiju bomo v uredništvu odštevali tudi z Juretom Koširjem. Foto: EPA

Dan seveda sovpada z začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju v Rusiji. Naši športni kolegi vas bodo na drugem pozdravili ob 16. uri v uvodni oddaji Sočijada. Uro za tem pa se bomo preselili na črnomorsko obalo in spremljali odprtje ZOI Soči 2014 (do 20.25).

MMC bo začetek iger pospremil s posebnim gostom. Z nami bo nosilec bronaste slalomske kolajne z iger v norveškem Lillehamerju leta 1994, nepozabni Jure Košir.
Pomagal bo pri urednikovanju (vsa MMC-jeva uredništva, od notranjepolitičnega, zunanjega, kulturnega, razvedrilnega in športnega pripravljajo tematske vsebine, ki jih bo Jure seveda "moral" odobriti), v spletni klepetalnici bo odgovarjal na vaša vprašanja, v intervjuju pa na naša. Spominjal se bo svojih smučin, anekdot, olimpijskih dni …
MMC-jevo športno uredništvo bo dogajanje v Sočiju na našem spletnem mestu spremljalo tudi s pomočjo dopisnika Slavka Jeriča, Igorja E. Berganta, integriranih vsebin z družbenih omrežij ter neštetih vsebin, ki jih pripravljajo naši televizijski in radijski kolegi doma in v Rusiji.

Ob 10. dopoldanski uri lahko na našem spletnem mestu v čast dr. Prešerna klepetate z igralcem in ravnateljem ljubljanske Drame, Igorjem Samoborjem. Sočasno bodo poslanke in poslanci sedli v klopi in do poznega popoldneva razpravljali o predlogu sklepa v zvezi s stanjem na vrhovnem državnem tožilstvu, v zvezi s pregonom najhujših oblik gospodarsko finančnega kriminala ter v zvezi z odkrivanjem osumljencev kaznivih dejanj nekdanje Službe državne varnosti. Neposredni prenos lahko spremljate na našem tretjem programu ali na tem spletnem mestu (povezava). Prav tako ni izključeno, da bo javnost ob tem izvedela tudi za imena kandidatov za ministra za zdravje ter gospodarstvo.

Večina se jih bo ob 20. uri preselila v Cankarjev dom, kjer bodo na predvečer kulturnega praznika podeljena najvišja državna priznanja na področju kulture – Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Prenos tudi na 1. radijskem programu in na radiu ARS.

Do sporedov, neposrednih prenosov in arhiva radijskih ter televizijskih posnetkov vas loči en klik. RTV 4D.

Po prenosu se bosta Nina Jerman in Meta Česnik v oddaji ''Prešerno po Prešernu'' v živo pogovarjali z uglednimi imeni kulturnega in družbenega prostora in merili utrip pred letošnjim praznikom, tudi s komentarji Kosovelove misli, da ''nobena doba še ni bila tako velika po svojih vprašanjih in tako bedna po svojih odgovorih, kakor je naša''. Od 20. ure dalje v živo na našem prvem televizijskem programu.

Dolgujemo vam tudi posebno prešerno vabilo: 3. radijski program - ARS bo slovenskemu pesniškemu velikanu namenil celoten sobotni program.
Preživite ga v družbi pestre programske ponudbe Radiotelevizije Slovenija. Voščimo vam navdihov poln kulturni praznik. Ob tem pa: "Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat medaljo!"